Közélet

A 60 és 79 év közöttieknek is érdemes felvenniük a negyedik oltást

Európában egyre nő az omikron BA.5 alvariánsával fertőzöttek száma.

A koronavírus-fertőzöttek növekvő száma miatt már nemcsak a 80 év feletti, hanem a 60–79 éves korosztály és a veszélyeztetett csoportok tagjainak is javasolja a negyedik oltás felvételét az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) – közölte az Európai Bizottság hétfőn.

A második emlékeztető oltást azok vehetik fel, akik az előző emlékeztető adagot legalább négy hónapja kapták meg, és közülük is azok részesülnek előnyben, akik több mint hat hónappal ezelőtt vették fel az előző emlékeztető dózist.

Az mRNS koronavírus elleni vakcinák közé a Pfizer–BioNTech Comirnaty és a Moderna Spikevax nevű vakcinája tartozik. Az engedélyezett oltóanyagok továbbra is nagyon hatékonyak az újonnan megjelenő koronavírus-variánsok okozta fertőzéssel kapcsolatos kórházi kezelések, a súlyos megbetegedések és a halálesetek számának csökkentésében –  közölte az EMA és az ECDC.

Covid oltás idősek
Fotó: Pusztai Sándor / Kelet-Magyarország


Azt látjuk, hogy növekszik a koronavírusos, elsősorban az omikron BA.5 alvariánsával fertőzöttek száma, és egyre többek szorulnak kórházi és intenzív ellátásra is számos európai országban. Az újonnan fertőzöttek magas száma a járvány újabb hullámának kezdetét jelzi az egész Európai Unióban

– közölték.

A 60 évesek és a náluk idősebbek, valamint a veszélyeztetett csoportok tagjai vannak leginkább kitéve a súlyos betegségek kockázatának – figyelmeztetett az Európai Gyógyszerügynökség. Az újabb emlékeztető oltás jelentősen csökkentheti a koronavírus-fertőzés miatt kórházi ápolásra szorulók és a halálesetetek számát – tették hozzá.

.

koronavírus elleni vakcina mRNS vakcina ECDC
Kapcsolódó cikkek