Közélet

Az FSZB terrortámadással vádolja az ukránokat, tömegben robbantottak volna Oroszországban

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat közlése szerint sikerült megakadályozni a támadást.

Az ukrán radikális Jobboldali Szektor szervezet által előkészített terrortámadást akadályoztak meg az oroszországi Lipeck város környékén – állítja az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

A közlemény szerint a Lipeck megyei Goricsi faluban három, Oroszországba korábban érkezett ukrán állampolgárt vettek őrizetbe: egy 34 éves férfit, akit korábban többször is elítéltek pedofília miatt, valamint egy 36 éves és egy 44 éves nőt. Mindhárman a Jobboldali Szektor által az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) égisze alatt létrehozott diverzáns és felderítő csoport tagjai voltak áll az FSZB tájékoztatásában.

Activists and supporters of the Azov civil corp, Svoboda (Freedom), Ukrainian nationalist parties and the far-right radical group Right Sector take part in a rally to mark Defender of Ukraine Day, in Kyiv, Ukraine October 14, 2017 (Photo by Maxym Marusenko/NurPhoto) (Photo by Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Maxym Marusenko / NurPhoto via AFP

A vád szerint azzal a céllal érkeztek Oroszországba, hogy egy nagy erejű, saját készítésű pokolgépet robbantsanak fel egy népes helyen, a lipecki közlekedési infrastruktúra egyik létesítményénél.

A rögtönzött robbanószerkezet alkatrészeit egy rejtekhelyen megtalálták. A nyomozók birtokába jutott a gyanúsítottaknak a Jobboldali Szektor más tagjaival folytatott levelezése is, amely leleplezi szándékaikat.

A három ukrán ellen büntetőeljárás indult terrortámadás előkészítése, szélsőséges szervezetben való részvétel és robbanóanyagok illegális birtoklása címén.

 

orosz-ukrán háború FSZB terrortámadás
Kapcsolódó cikkek