Közélet

Az oroszok elkezdték bevetni a Kripton-rakétákat

A H-31-es kódnevű lövedék jóval fejlettebb célzóberendezéssel rendelkezik, emiatt lehet hatékonyabb az oroszok légitámogatása.

Kripton-rakétákkal, úgynevezett lokátorromboló rakétákkal kezdték felszerelni az Ukrajnában harcoló vadászgépeiket az oroszok – tudta meg a TASZSZ orosz hírügynökség. A hivatalos nevén X-31-es (vagy KH-31-es)  rakéták földi célpontok ellen hatékony fegyverek sokkal fejlettebb célzóberendezéssel rendelkeznek, amelyek elsősorban rádiójelet kibocsátó eszközök és épületek, például radarok vagy katonai bázisok ellen bevethetők. Sebessége miatt pedig szinte esélytelenek a légvédelmi, rakétaelhárító eszközök. 

Russia Ukraine Military Operation Air Group
Fotó: Sputnik via AFP

A TASZSZ a Krím-félszigeten szolgálatot teljesítő forrásokra hivatkozva írta, hogy a fekete-tengeri légi flottát és a Nyugat-Ukrajnában harcoló Szu-30-asokat is Kriptonokkal fegyverezték fel. A hírügynökség megkereste az orosz védelmi minisztériumot is, de onnan nem kaptak választ a kérdéseikre. 

Korábban eddig egyszer sem jelentették a fronton harcolók, hogy bevetették volna a Kriptonokat, amelyek még a nyugati országoknak is nagy fejtörést okoz. Ezek bevetésével már érthető, hogy az utóbbi napokban miért érkezik egyre több hír sikeres orosz légicsapásokról, holott korábban éppen arról volt szó, hogy a légitámogatás hiánya miatt halad ilyen lassan a donbaszi offenzíva. 

 

Kripton rakéta Szu-30 orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek