Erősen lelassult Kínában a népesség növekedése, sőt a szakértők inkább zsugorodásról beszélnek, ami várhatólag már 2025 előtt bekövetkezik.

Országos átlagban hatvan év után tavaly esett először félmillió alá az újszülöttek száma 

– írja a Reuters. Ez alól csak a déli Kuangtung tartomány kivétel, ahol egymillió babát hoztak világra.

(220512) -- BEIJING, May 12, 2022 (Xinhua) -- A nurse takes care of a newborn baby at a hospital in Nanjing, east China's Jiangsu Province, May 12, 2022. The number of registered nurses in China has grown with an average annual rate of 8 percent over the past 10 years, reaching 5.02 million at the end of 2021, the National Health Commission said Wednesday, ahead of International Nurses Day, which falls on May 12. (Photo by Fang Dongxu/Xinhua) (Photo by Fang Dongxu / XINHUA / Xinhua via AFP)
Fotó: Fang Dongxu / AFP

A népességfogyás hátterében többek között az áll, hogy nem bírják a kínai családok a gyermekvállalás terheit. Kínában egy gyermek felnevelésének költsége az egy főre jutó csaknem hétszerese, ami majdnem duplája az Egyesült Államokban vagy Japánban erre fordított összegnek. 

A fiataloknak is csökkent a gyermekvállalási kedvük, elsősorban a munkaterhek és a várható többletkiadások miatt nem mernek belevágni a családalapításba, valamint úgy érzik, hogy a nők még mindig nem kapnak elég támogatást az anyaság és a munka összeegyeztetésére. Kína elöregedő népessége óriási nyomást gyakorol majd az egészségügyi és a társadalombiztosítási rendszerre.

Épp ezért megkésni látszik az a döntés, amely tavaly engedélyezte, hogy a szülők három gyermeket is vállalhassanak, míg korábban pont a túlnépesedés miatt egy, majd két gyerekre korlátozták a családok gyermekvállalását.

Tízezer kínai csaknem ötvenmilliárd dollárral lépne le

Gazdag kínaiak tízezrei szeretnének emigrálni, menekülnek Hszi Csin-ping új irányvonala és az újra terjedni kezdő koronavírus-járvány elől. A rendszert azonban nem olyan könnyű elhagyni, hiába a milliárdok.