Közélet

Nagyon szeretnék szétlőni ezt a hidat az ukránok, most nem sikerült

Ukrajna Herszon körzetében indulhat ellentámadásba, miközben Oroszország Donbasznál próbálkozik előretörni.

Miközben az orosz haderő Donbaszban csak minimális eredményeket ért el, Herszon környékén tovább folytatódik az ukrán ellentámadás előkészítése – derül ki a brit védelmi minisztérium napi jelentéséből. A Daily Express úgy tudja, hogy a támadáshoz az ukránok a nagy hatótávolságú HIMARS rakétavetőket használták.

Kedden az orosz hatóságok pedig arról számoltak be, hogy Ukrajna tűz alá vette a Dnyeperen átívelő Antonovszkij hidat. A közösségi médián látható felvételek szerint a híd súlyos károkat szenvedett, ám járhatónak tűnt.

A híd azonban a megszálló hadsereg gyenge pontját jelentheti, ugyanis ez a két, Dnyeperen átkelést biztosító lehetőség egyike a térségben, 

melyen az oroszok az utánpótlást vagy a visszavonulást képesek végrehajtani a folyótól nyugatra elhelyezkedő csapatok számára. Itt található Herszon városa is, mely mint az első komolyabb ukrán város, ami orosz kézre került, szimbolikus jelentőséggel is bír. 

Antonivka Road Bridge, Antonovskiy Bridge
Ez a híd áll az ukrán támadások középpontjában
Fotó: stopcor.org

A Reuters információ szerint a híd szerdán az általános forgalom számára zárva lesz. A Dnyeper délebbre található torkolata már természetes határt képezhet, hiszen ezen a területen akár ezer méter széles is lehet a folyó. 

A háború elhúzódására utalhat, hogy az amerikai légierő ukrán pilóták kiképzésén gondolkozik, 

ám azt nem erősítették meg, hogy döntés született volna az ügyben – írja a The Guardian. Mindeddig az Ukrajnának küldött nyugati légvédelmi fegyverek elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy Oroszország ne tudja kivívni a légtér uralmát a háború során, ám Kijev szeretne a szovjet és orosz repülői mellé nyugati vadászgépeket, például F15-ösöket és F16-osokat is beszerezni. Erre azonban a nyugat mindeddig nemet mondott. Azonban az elmúlt napokban az amerikai képviselőház megszavazta azt a törvényjavaslatot, mely lehetővé teszi az ukrán pilóták, valamint a földi kiszolgálószemélyzet kiképzését.

 

HIMARS orosz-ukrán háború Herszon Donbasz
Kapcsolódó cikkek