Közélet

Hivatalos: Nagy-Britannia ad otthont a jövő évi Eurovíziós Dalfesztiválnak

A jövő évi Eurovíziós Dalfesztivált az Egyesült Királyságban rendezik – közölte a BBC.

A show szervezői úgy döntöttek, hogy a rendezvényt az orosz inváziót követő háború miatt nem lehet megtartani az idei dalfesztiválon győztes Ukrajnában. Az Egyesült Királyság a második lett a versenyen, így az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) tárgyalásokat kezdett a BBC-vel.

Egyelőre nem tudni, hogy melyik város ad otthont az eseménynek, de Glasgow és Manchester is bejelentkezett a show megrendezésére.

15 May 2022, Italy, Turin: The team around Sam Ryder from Great Britain during the scoring in the final of the Eurovision Song Contest (ESC). The international music competition is being held for the 66th time. In the final are 25 songs of originally 40 music entries. Germany came in last place. Photo: Jens Büttner/dpa (Photo by Jens Büttner/picture alliance via Getty Images)
Fotó: Jens Büttner / Getty Images

Az EBU szerint 

a házigazda helyszínnek körülbelül tízezer nézőt kell befogadnia, könnyen megközelíthetőnek kell lennie egy nemzetközi repülőtértől, és elegendő szállodai elhelyezést kell biztosítania a legalább kétezer küldött, újságíró és néző számára.

Májusban a közönség támogatásának szimbolikus demonstrációjával az Ukrajnából induló Kalush Orchestra nyerte az idei Eurovíziós Dalfesztivált, míg  a brit előadó, Sam Ryder a második lett, ez az ország legjobb eredménye lett 1998 óta. 

Korábban a VG is beszámolt arról, hogy Ukrajna hiába nyerte meg a versenyt, a szervezők szakítanak a hagyományokkal, nem engedik, hogy a háború által sújtott ország rendezze meg a jövő évi dalfesztivált, és már megkezdődött az egyeztetés Nagy-Britanniával.  

A brit miniszterelnöki hivatal kifejezetten örült a lehetőségnek, és azt ígérte, mindent megtesz azért, hogy a rendezvényen

átütő erővel tükröződjön Ukrajna gazdag kultúrája, öröksége és kreativitása.

A versenyt hagyományosan az előző évi győztes rendezheti meg, de már többször is volt példa arra, hogy a jogosult műsorszolgáltató átengedte a rendezés jogát másnak, többnyire pénzügyi okokból. Nagy-Britannia eddig nyolcszor volt házigazdája az Eurovíziós Dalfesztiválnak, többször, mint bármely más ország, és háromszor más állam helyett. 

 

Eurovíziós Dalfesztivál Nagy-Britannia
Kapcsolódó cikkek