Közélet

Kijev is megerősítette: az oroszok elfoglalták Liszicsanszkot

Oroszország már vasárnap bejelentette, hogy elfoglalták a kulcsfontosságú várost, azóta az ukránok is megerősítették.

Gyakorlatilag az utolsó nagyobb település is orosz kézre került a luhanszki régióban, Szeverodonyeck után Liszicsanszkot is elfoglalták az inváziós erők. Ezt az oroszok már vasárnap bejelentették, de akkor még Kijev nem reagált a hírre semmit. 

Kitűzték a szovjet győzelmi zászlót Liszicsanszkban

Az utolsó jelentős ukrán bástya is elesett Luhanszk régióban.

Hétfőre virradóra éjjel azonban a BBC cikke szerint már Ukrajna is megerősítette, hogy elveszítették a várost. 

Súlyos harcok után az ukrán védők kénytelenek voltak visszavonulni a jóval védettebb állásokba

– jelentette be a helyi erőket vezető ukrán tábornok. Az ukrán csapatok hetek óta jelentős emberhátrányban voltak a térségben, így már jó ideje csak az volt a kérdés, hogy mikor foglalják el az oroszok a várost. 

8228965 02.07.2022 A resident holds the flag of the LPR, donated by the soldiers of the 6th Platov Cossack Regiment at the administration building in Lisichansk, the Luhansk People's Republic. Viktor Antonyuk / Sputnik (Photo by Viktor Antonyuk / Sputnik / Sputnik via AFP)

Fotó: Viktor Antonyuk / Sputnik via AFP

Volodomir Zelenszkij ukrán elnök határozottan kijelentette, hogy Ukrajna vissza foglalja majd a várost és újra kék-sárga lobogót tűznek majd ki Liszicsanszk főterén. 

Ezzel már nem maradt ukrán kézen nagyobb település a régióban és az oroszok előtt nyitva áll az út ahhoz, hogy akár még tovább nyomuljanak. A nagyjából 40 kilométerre fekvő Szlavjanszk városának ágyúzása már meg is kezdődött hétfőre virradóra, hat ember vesztette életét. Ez a település a donyecki régióban található, feltehetően ennek a régiónak a teljes elfoglalása az oroszok következő célja. 

Szlavjanszk elfoglalása ugyanakkor nem lesz könnyű, mert itt az ukránok már hasonló védelmi állásokat alakítottak ki, mint Szeverodonyeckben. 

 

 

 

Liszicsanszk háború Ukrajna Oroszország Donbasz
Kapcsolódó cikkek