Boris Johnson brit miniszterelnök a példás vezetésért járó Sir Winston Churchill-díjjal tüntette ki kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, mert szerinte tetteivel az Oroszországgal folytatott háborúban kiérdemelte ezt.

Zelenszkij videókapcsolaton keresztül vett részt a díjátadón, amelyen a brit kormányfő azt mondta: Nagy-Britannia második világháborús miniszterelnöke megirigyelte volna Zelenszkij háborús vezetői képességeit.

Johnson felidézte azt a február 24-ei telefonhívást, amely közte és az ukrán elnök között zajlott le, és amelyben Zelenszkij megerősítette, hogy az őrület kitört, és orosz tankok zúgtak át az ukrán–orosz határon.

Az ön ellenállása, méltósága, végeláthatatlan jó humora milliókat mozgatott meg, és ahogy kiáll a barbársággal szemben, az az ukrajnaiak szemében a hősiesség szimbólumává vált 

méltatta őt Johnson, aki arról is beszélt, hogy szerinte eljön a pillanat, amikor Ukrajna megnyeri a háborút.

A díj átvételekor Zelenszkij elmondta: hálás érte, hogy országát nem hagyták magára a harcok kezdetekor és azóta sem, ebben a tekintetben pedig külön kiemelte a brit kormányfőt. 

A díjátadón, amelynek a londoni Downing Street-i miniszterelnöki hivatal adott helyet, jelen voltak a Churchill család tagjai, valamint a Nemzetközi Churchill Közösség képviselői. A Churchill mellszobrát ábrázoló elismerést az ukrán elnök távolléte miatt a londoni ukrán nagykövet vette át.

A radikális diplomatákat váltotta le Zelenszkij

Elemzők szerint az ukrán elnök azokat cserélte le, akik túl keményen léptek fel a nyugati politikai elittel szemben. Zelenszkij szeretné elkerülni a Nyugat háborús fáradtságát.