Közélet

Lavrov: Oroszországnak nincs miről tárgyalnia a Nyugattal

A G20-csoport külügyminisztereinek megnyitóján az indonéz tárcavezető egységre szólított fel, azonban kevés esély van arra, hogy konszenzus szülessen a kulcsfontosságú kérdésekben.

Pénteken kezdődött el a világ legfejlettebb országainak külügyminiszteri találkozója, melyen az indonéz házigazda, Retno Marsudi indonéz külügyminiszter felszólította Oroszországot az ukrajnai háború mielőbbi befejezésére. Az AP hírügynöség beszámolója szerint a találkozón – melyen többek között Szergej Lavrov orosz, Wang Yi kínai, és Anthony Blinken amerikai külügyminiszter is részt vett – Retno Marsudi indonéz külügyminiszter egységre szólított fel, annak ellenére, hogy a jelek szerint konszenzus továbbra sem várható a jelentősebb ügyekben.

Russian†Foreign†Minister Sergei Lavrov (L) arrives to attend a bilateral meeting for G20 Foreign Ministers Meeting in Nusa Dua on Indonesia resort island of Bali on July 8, 2022. (Photo by Willy Kurniawan / AFP)
Fotó: Willy Kurniawan / AFP

A világ még ki se heverte a világjárványt, de máris egy másik válsággal kell szembenéznünk: az orosz-ukrán háborúval, melynek továbbgyűrűző hatásai világszerte érzékelhetőek az élelmiszer- és az energiapiacon is

  – mondta az indonéz külügyminiszter a nyitóülésen. Megjegyezte, hogy a háború miatti üzemanyag- és gabonahiány a szegény és fejlődő országokat viseli meg a legjobban, és kijelentette, hogy a G20-tagoknak felelősséget kell vállalniuk a kialakult helyzetért, különben azt kockáztatják, hogy a világ elveszíti a második világháború után kialakult rendbe vetett hitét.

A jelenlegi világhelyzet miatt az emberek elveszítik a multilateralizmusba vetett hitüket, valamint abba, hogy az képes hatékonyan reagálni a globális kihívásokra. A mi felelősségünk, hogy minél előbb véget vessünk a háborúnak, és a nézeteltéréseinket a tárgyalóasztalnál rendezzük, ne pedig a csatatéren– folytatta Marsudi.

BALI, INDONESIA - JULY 8: Indonesia Minister of Foreign Affairs Retno Marsudi (on screen), delivers a speech during the G20 Foreign Ministers' Meeting in Bali, Indonesia, on July 8, 2022. Fatih Aktas / Anadolu Agency (Photo by Fatih Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Retno Marsudi indonéz külügyminiszter beszédet tart a G20-ak külügyminiszteri találkozóján az indonéziai Balin 2022. július 8-án.
 Fotó: Fatih Aktas / Anadolu Agency via AFP

A miniszterek várhatóan külön-külön és kisebb csoportos megbeszéléseket tartanak majd az esemény ideje alatt, amely előfutára a G-20 vezetőinek novemberben tartandó csúcstalálkozójának. Kevés esély mutatkozott ugyanakkor arra, hogy konszenzusra jussanak a fajsúlyosabb kérdésekben.

A csoportot az utolsó pillanatban megrázta Boris Johnson brit miniszterelnök lemondása,

 Johnson távozása valószínűleg nem fogja visszavetni az Egyesült Államok és Európa azon erőfeszítéseit, hogy a G20-csoport tagjai keményen fellépjenek Oroszországgal szemben, Kína és Oroszország biztosan a gyengeség jeleként fogja értékelni a miniszterelnök távozását.

A házigazda Indonézia megpróbálta áthidalni a lehetséges szakadékokat, és olyan napirendet állított össze, amely nem túlságosan megosztó vagy politikai jellegű, mivel az ország igyekezett semleges álláspontot képviselni Oroszország ukrajnai háborújával kapcsolatban. Joko Widodo indonéz elnök volt az első ázsiai vezető, aki ellátogatott a háborús országokba, és nyugati nyomásra Putyin mellett a novemberi csúcstalálkozóra Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt is meghívta. Egyelőre nem világos, hogy bármelyikük is részt vesz-e a fórumon, de a téma minden bizonnyal szóba kerül majd a külügyminiszterek találkozóján.

Míg Blinken Wanggal és indiai, indonéz és argentin kollégáival találkozik Balin, addig Lavrov megbeszéléseket folytat majd többek között Mexikó, Dél-Afrika és Brazília külügyminisztereivel.

Lavrov: a Nyugat akadályoztatja a békefolyamatokat

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a G20-külügyminiszterekkel folytatott pénteki találkozóját követően nyilatkozott újságíróknak. Lavrov szerint Oroszország kész tárgyalni Ukrajnával és Törökországgal a gabonáról, de nem világos, hogy mikor kerülhet sor ezekre tárgyalásokra.

Amennyiben a Nyugat nem hajlandó a tárgyalásokra, hanem Ukrajna Oroszország felett aratott győzelmét akarja elérni a csatatéren, akkor egyszerűen nincs miről beszélni, mert ezzel csak hátráltatja a békefolyamatokat

– idézte az orosz RIA hírügynökség Lavrov.

 


 

Boris Johnson lavrov G20
Kapcsolódó cikkek