Közélet

Meghalt az ukrajnai szakadárok fogságába esett brit férfi

Paul Urey egy segélyszervezet munkatársa volt, mielőtt elfogták az oroszpárti fegyveresek.

Miután még áprilisban az oroszok által támogatott szakadárok fogságába esett, a legfrissebb hírek szerint életét vesztette a brit Paul Urey – írja a BBC. A 45 éves férfi családját a brit külügyminisztérium értesítette.

London közölte, hogy Ukrajna és Oroszország részéről az eset sürgős tisztázását várja a segélyszervezetnek dolgozó férfi halála kapcsán. Urey-t még április 25-én vették őrizetbe egy másik férfi, Dylan Healy társaságában a Donyecki Népköztársaság (DNK) fegyveresei és 

azzal vádolták, hogy zsoldosként tartózkodik Ukrajnában.

Paul Urey
Fotó: Twitter

A páros ekkor az oroszok által felügyelt területre kívánt bejutni egy ellenőrző ponton keresztül Zaporizzsja közelében, hogy egy a harcok fogságába esett nőn és családján segítsenek. Az édesanyja ekkor aggodalmát fejezte ki, hiszen Urey 1-es típusú cukorbeteg volt, akinek inzulinra volt szüksége. A DNK tisztviselői szerint a férfi július 10-én halt meg alapbetegségei és a stressz miatt.

Egy a népköztársaságot képviselő hivatalnok szerint értesítették a brit hatóságokat Urey elfogásáról, de arra nem érkezett reakció, és Nagy-Britannia sem küldte el a szükséges egészségügyi eszközöket a Vöröskereszten keresztül.

 

Donyecki Népköztársaság Nagy-Britannia orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek