Oroszország szerint a hétvégi rakétatámadás az odesszai kikötő ellen nem gátolja meg az ukrán gabonaexportot – írja a Reuters.

A Kreml közölte, hogy a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által barbárságnak minősített 

szombati támadás csak a katonai infrastruktúrát célozta, és nem befolyásolja az Isztambulban megkötött gabonaexportra vonatkozó megállapodást.

Harvesting crops in Zaporizhzhia Region ZAPORIZHZHIA REGION, UKRAINE - JULY 17, 2022 - A serviceman holds wheat ears during the harvest season, Zaporizhzhia Region, southeastern Ukraine. This photo cannot be distributed in the Russian Federation.NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Dmytro Smolyenko / NurPhoto via AFP)
Fotó: Dmytro Smolyenko / AFP

A globális búzahiány, a megugró európai energiaárak, az Ukrajna elleni orosz invázió a szegényebb országokban élő milliókat éhínséggel fenyegeti, illetve az európaiak számára bizonytalanná tette az idei tél szezon energiaellátását. 

A gabonaexportról szóló pénteki megállapodás célja, hogy 

lehetővé tegye a biztonságos be- és kiutazást az ukrán kikötőkbe, amelyeket az orosz fekete-tengeri flotta blokkolt Moszkva február 24-i inváziója óta. Egy ENSZ-tisztviselő a megállapodást de facto tűzszünetnek nevezte az érintett hajókra és létesítményekre vonatkozóan.

Aláírták az orosz-ukrán gabonaszállítási egyezményt

Megszületett az első, nagy volumenű és fontos megállapodás Ukrajna és Oroszország között. Az egyezmény szerint az ukrán gabonaexport humanitárius folyosón át Odesszából Isztambulon, a Boszporuszon keresztül a vásárlók kikötőibe juthat el.

Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint két, orosz hadihajókról kilőtt Kalibr rakéta a kikötő egyik szivattyúállomásának környékét érte, két másikat pedig a légvédelmi erők lelőtték. 

Egyik rakéta sem talált el gabonatároló területet, és nem okoztak jelentős kárt.

Oroszország közölte, hogy erői precíziós rakétákkal találtak el egy ukrán hadihajót és egy fegyverraktárt Odesszában.

„Ezek a csapások kizárólag a katonai infrastruktúrákat értek” – mondta hétfőn Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. „Semmilyen módon nem kapcsolódtak a gabonaexportra használt infrastruktúrához, így nem befolyásolhatja, és nem is fogja a szállításokat” – tette hozzá.

Ukrajna, a világ legnagyobb gabonabeszállítója korábban azt közölte, hogy folyamatban vannak a gabonaszállítások újraindításának előkészületei. Peszkov egyúttal jelezte, a múlt héten csökkentett mennyiséggel újraindult orosz földgázexport hamarosan növekedhet Európába-

Az Oroszországgal szembeni szankciók bevezetéséhez az Egyesült Államokhoz csatlakozott, de az Oroszországgal szembeni gázvásárlást folytató diplomatái hétfőn tárgyaltak a tagállamok gázfelhasználásuk csökkentésével kapcsolatos célkitűzéseiről. Oroszország a szankciókat hibáztatva csökkentette az Európába irányuló szállítást. Olvass tovább

Peszzkov szerint a Kanada által megjavított turbina beszerelése lehetővé tenné, hogy megfelelő mennyiségben szállítsanak gázt Európába, hozzátéve, hogy további javításokra van szükség a vezetéken, amelyet ebben a hónapban 10 napra leállítottak a karbantartás miatt.

Moszkva nem érdekelt az Európába irányuló gázszállítások teljes leállításában

Oroszország a technikai feltételek javulásával lesz képes növelni a gázellátást az Északi Áramlat 1. vezetéken keresztül. A szállítás megkezdésének köszönhetően szépen telnek a német tározók.

A búza világpiaci ára meredeken emelkedett hétfőn a gabonaegyezmény körüli bizonytalanság miatt, eltörölve a legtöbb pénteki esést, amikor a kereskedők a kínálati hiány enyhülésére számítottak.

Zelenszkij gazdasági tanácsadója, Oleh Usztenko elmondta, hogy Ukrajna a következő kilenc hónapban 60 millió tonna gabonát exportálhat.