Az amerikai űrkutatási ügynökség előkészített egy óriási holdrakétát, a gép pedig hamarosan elindul az első repülésére. 

A Space Launch System (SLS) néven ismert jármű a floridai Kennedy Űrközpontból szállni majd fel, várhatóan augusztus 29-én 

írta meg a BBC. A próbarepülés egy teszt lesz, ami azt jelenti, hogy nem lesz személyzet a fedélzetén. A jövőbeli küldetések során ezzel a rakétával küldenének ismét űrhajósokat a Holdra. Ilyesmire több mint 50 éve nem volt példa. A rakéta majdnem 100 méter magas.

In this NASA handout photo invited guests and NASA employees take photos as NASA's Space Launch System (SLS) rocket with the Orion spacecraft aboard is rolled out of High Bay 3 of the Vehicle Assembly Building for the first time, March 17, 2022, at NASA's Kennedy Space Center in Florida. - NASA's massive new rocket began its first journey to a launchpad on March 17, 2022 ahead of a battery of tests that will clear it to blast off to the Moon this summer.
Fotó: Aubrey Gemignani / AFP

Ez kulcsfontosságú pillanat a NASA számára, amely decemberben ünnepli az Apollo–17, vagyis az utolsó emberek holdraszállásának fél évszázados évfordulóját.

A holdra szállási programot az ügynökség Artemis programnak hívja, aki a görög mitológiában többek között a Hold istennője is. A NASA tervei szerint a Holdra való visszatérés lesz az út ahhoz, hogy

 a 2030-as évek végére embert küldjenek a Marsra.

Az SLS-nek 15 százalékkal nagyobb a tolóereje, mint az Apollo Saturn V rakétáinak. Ez az extra teljesítmény további fejlesztésekkel kombinálva lehetővé teszi, hogy a jármű ne csak űrhajósokat küldjön a Földön túlra, hanem annyi felszerelést és rakományt is, amivel a személyzet hosszabb ideig lehet távol.

A nagyobb teljesítmény mellett a legénységi kapszula öt méterrel szélesebb, mint az 1960-as évek űrhajói, ezzel a beltér jóval tágasabb.

Mindannyian, amikor felnézünk a Holdra, arról álmodunk, hogy egyszer visszatérünk oda, és most végre ez is eljön. Visszamegyünk!

 – mondta a NASA egyik adminisztrátora, Bill Nelson. Hozzátette, hogy 2024-ben jön el az ideje, hogy a sikeres tesztek után ismét embert küldhessenek a Holdra. A tervek szerint ekkor az első nő is az expedíció része lesz.

Amint az SLS megérkezik az indítóállásra, a mérnököknek alig több mint másfél hetük lesz arra, hogy felkészítsék a járművet a repülésre. Az eredeti terv szerint augusztus 29-én tarják a próbarepülést, ám ha az időjárás kedvezőtlen lesz, akkor szeptember 2-re halasztják a felszállást. Ha ez a nap sem lesz megfelelő, akkor szeptember 5-ét is jelölték ki harmadik opciónak. A küldetés célja az lesz, hogy az Orion névre keresztelt űrkapszula megkerülje a Holdat, majd Kalifornia mellett landoljon a Csendes-óceánba. 

A NASA szakemberei a teszt alkalmával azt vizsgálják, hogy az Orion hőpajzsa kibírja-e a Föld légkörébe való visszatérést.

A küldetésben a NASA mellett Európa is részt vesz, ahonnan az Orion hátuljára kerülő meghajtómodul érkezik majd. A hírek szerint tíz ország is részt vesz a projektben az Európai Űrügynökségen keresztül.

A view of the massive Artemis I Space Launch System rocket and Orion spacecraft at Launch Pad 39B after rolling out from the Vehicle Assembly Building for a second time at the Kennedy Space Center in Florida on June 6, 2022. - NASA will attempt a second wet dress rehearsal to load propellant into the rocket’s tanks and perform a full launch countdown later this month. NASA teams assessed a liquid hydrogen system leak and support hardware which hampered the first rollout rehearsal last March. An uncrewed mission will make the first flight of the SLS rocket and Orion spacecraft before returning astronauts to the lunar surface for the first time since 1972
Fotó: Gregg Newton / AFP

felveszi a kesztyűt

Miközben a NASA felkészíti a hatalmas rakétát az első tesztrepülésre, addig Elon Musk egy még nagyobb űrjárművet készít a texasi kutatási és fejlesztési létesítményében. Musk rakétáját Csillaghajónak (Starship) hívják, és a tervek szerint a jövőben az Artemis küldetésben vetik majd be. A Starship az Orionnal összekapcsolódva juttatja el az űrhajósokat a Hold felszínére. Az SLS-hez hasonlóan a Starshipnek sem volt valódi repülése. Musk gépének az újdonsága, hogy teljes egészében újrahasznosítható lesz, így sokkal költséghatékonyabb, mint az eddigi űrrakéták.

A NASA megállapította, hogy 

az elő négy SLS-küldetés végrehajtása egyenként több mint négymilliárd dollárba kerül.

 Ilyen költségek mellett az űrutazás rövid távon fenntarthatatlan.

Magyarország a világűrt is meghódíthatja

A nemzetstratégia fontos eleme lesz a következő években az űrkutatás és az űrtevékenység fejlesztése. Az évtized közepére akár ismét beszélhetünk magyar űrhajósról, ráadásul az oktatás területén is egyre nagyobb figyelmet kaphat az űripar.