Andrij Szadovij, Lviv polgármestere a lengyel Polsat Newsnak adott interjút, amelyben arról is beszélt, hogy egy esetleges atomkatasztrófára és vegyifegyver-támadásra készítik fel a nyugat-ukrajnai város lakóit – írta meg a Lviv1256.com hírportált szemlézve a Kárpáti Igaz Szó.

A városvezető kiemelte, hogy a városi tanács az elmúlt két hónap során több nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlatot is tartott már. Szadovij úgy véli, hogy Oroszország provokációra készül a zaporizzsjai atomerőműben.

Zelenszkij szerint Oroszország valami igazán nagy dologra készülhet az ukrán nemzeti ünnep alkalmából

Ukrajnában augusztus 24-én ünneplik az ország függetlenné válásának évfordulóját, augusztus 23. pedig a nemzeti zászló napja. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztetett, hogy Oroszország valószínűleg brutális kegyetlenkedéssel reagálhat a nemzeti ünnepre. Az elnök szerint összetartásra van szükség az országában. A harcok Ukrajna-szerte továbbra is zajlanak.

Megfelelő komolysággal kell beszélünk erről az emberekkel. Ez nem vicc. Szeptembertől az iskolákban a tananyag részét képezi majd atom- és vegyifegyver-támadásra való felkészítés

– nyilatkozta a polgármester.

An Ukrainian Emergency Ministry rescuer attends an exercise in the city of Zaporizhzhia on August 17, 2022, in case of a possible nuclear incident at the Zaporizhzhia nuclear power plant located near the city. - Ukraine remains deeply scarred by the 1986 Chernobyl nuclear catastrophe, when a Soviet-era reactor exploded and streamed radiation into the atmosphere in the country's north. The Zaporizhzhia nuclear power plant in southern Ukraine was occupied in the early days of the war and it has remained in Russian hands ever since. (Photo by Dimitar DILKOFF / AFP)
Fotó: Dimitar Dilkoff / AFP

Hozzátette, hogy úgy élnek, mint az izraeliek, ahol szintén bármikor bekövetkezhet egy légicsapás.

Szeretném, ha a lengyel városok lakói is követnék a példánkat, mert ez az ellenség létezik, és folyamatosan támad

– hívta fel a szomszédos ország lakóinak figyelmét a lengyel lapnak adott nyilatkozatában Szadovij.

A polgármester elárulta, hogy a régióban 28 sugárzás- és vegyianyag-ellenőrző állomást létesítenek, amelyek közül kettőt Lvivben állítanak fel.

A nyugati hatalmak az ukrán nukleáris biztonság fontosságát hangsúlyozták

Boris Johnson, valamint az Egyesült Államok, Franciaország és Németország vezetője vasárnap közös felhívásban hangsúlyozta az ukrajnai nukleáris létesítmények biztonságának fontosságát – közölte Downing Street.