Közélet

Az amerikai haditengerészet több hadihajót telepít Tajvan határába

Miközben Nancy Pelosi Kína figyelmeztetése ellenére Tajvanba utazik, amerikai hadihajók rutinszerű bevetésen vesznek részt a szigettől keletre fekvő vizeken.

Miközben Nancy Pelosi, az Amerikai Egyesült Államok Képviselőházának elnöke kedden éppen Tajpej felé tart, 

négy amerikai hadihajót, köztük egy repülőgép-hordozót vezényeltek ki Tajvan szigetének keleti határához, egy úgynevezett „rutinszerű” bevetésre 

– írja a The Guardian.

A USS Ronald Reagan nevű repülőgép-hordozó áthaladt a Dél-kínai-tengeren, és a Filippínó-tengeren tartózkodik, Tajvantól és a Fülöp-szigetektől keletre, valamint Japántól délre – erősítette meg kedden a Reuters hírügynökségnek az amerikai haditengerészet egyik tisztviselője. A Japánban állomásozó USS Ronald Reagan egy irányított rakétás cirkálóval, a USS Antietammal és egy rombolóval, a USS Higginsszel együtt futott ki. 

This US Navy photo obtained June 2, 2017 shows US Navy and Japan Air Self-Defense Force aircraft as they fly in formation over the Nimitz-class aircraft carrier USS Ronald Reagan (CVN 76)on June 1, 2017 in the Sea of Japan. - The US Navy and Japan Air Self-Defense Force routinely fly together to continue efforts of supporting security and stability in the Indo-Asia-Pacific region. (Photo by Artur SEDRAKYAR / US NAVY / AFP)
Fotó: Artur Sedrakyar / US Navy via AFP

Bár minden eshetőségre képesek reagálni, ezek normális rutinbevetések

– nyilatkozta egy névtelen forrás. A tisztviselő hozzátette, hogy arról nem tud nyilatkozni, hogy pontosan hol tartózkodnak a hajók. Az amerikai haditengerészet tisztviselője elmondta, hogy a USS Tripoli kétjáratú támadóhajó is a térségben tartózkodik, miután egy, a térségbe irányuló bevetés részeként május elején kifutott San Diegó-i kikötőjéből. 

Több százezren figyelik annak a repülőgépnek az útját, amely Kuala Lumpurból szállt fel, és állítólag az amerikai képviselőház elnöke, Nancy Pelosi is rajta ül. A demokrata politikus arra készül, hogy Tajvanba utazik, emiatt Kína felháborodott és fenyegetőzik, és óriási mozgósításba kezdett Fucsien tartományban. 

Tajvanon egyre többen tartanak Kínától, emiatt újabb óvóhelyeket jelöltek ki. Az előkészületek között szerepel olyan helyek kijelölése, ahol az emberek menedéket kereshetnek; nem óvóhelyeken, hanem pincékben, metróalagutakban valamint mélygarázsokban és bevásárlóközpontok felszín alatti szintjein.

Kínával is összerúgná a port az Egyesült Államok

A Fehér Ház elítéli a Nancy Pelosi tajvani látogatásával kapcsolatos kínai retorikát, és a képviselőházi elnökre bízza, hogy elmegy-e Tajpejbe, függetlenül attól, hogy Kína jelezte, ezt nagyon zokon venné.

 

Tajvan Kína
Kapcsolódó cikkek