Visszaállították halott disznók szerveinek bizonyos funkcióit a Yale Egyetem tudósai – írja a The Wall Street Journal. A Nature magazin szerdai számában közzétett tanulmány szerint a kísérlethez szűrőket, keringést figyelő szenzorokat és különböző gyógyszerekkel teli folyadékot a szerveken keresztülvezető pumpákat használtak.

Az OrganEx névre keresztelt eszköz teszteléséhez olyan sertések tetemét használták, melyek már egy órája kimúltak és sikerült elérni, hogy a szívük újra verjen, valamint az állatok agyának, tüdejének, májának, veséjének és hasnyálmirigyének is sikerült bizonyos funkcióit helyreállítani.

A sejtek működnek, miután már nem kellene

– fogalmazott Nenad Sestan, a Yale orvosi karának neurológus professzora egy keddi sajtótájékoztatón. 

Műtő
Fotó: Shutterstock

A kutató azt is kifejtette, hogy

reméli, rendszerük segít majd transzplantációra alkalmas emberi szerveket is megmenteni, sőt akár megjavítani. 

Azonban a reményeket le is hűtötte, amikor azt is elmondta, ez egyelőre távoli cél.

Az átültetésre alkalmas szervek megőrzését a tudósok régóta kutatják, de egyelőre csak a gyorsan begyűjtött és hűtéssel tartósított szervek azok, melyek használhatóak a gyakran életmentő műtétek során. Nem meglepő tehát, hogy az Egyesült Államokban több mint 100 ezren várnak olyan szervekre, mint vese, máj vagy szív és mások. A donorok számának növelését célzó erőfeszítések ellenére közülük évente több mint hatezren várakozás közben meg is halnak. Ezen az OrganExhez hasonló perfúziós technológiák hatalmasat változtathatnak, ám erkölcsi kérdéseket is felvetnek.

Az orvosok feladata ugyanis alapvetően az életmentés, nem a transzplantációra alkalmas szervek összegyűjtése, 

ugyanakkor az nem világos, hogy az eszköz teljes körű újjáélesztésre is használható. Stephen Latham, a tanulmány egy másik szerzője szerint bár az állatok szíve újra elkezdett verni, keringésüket az OrganEx gépezete biztosította.

Ezt a teljes testet érintő újraélesztés újabb kérdések sorát vetheti fel, miközben a szervátültetés szintén életeket menthet és sokkal gyorsabban elérhető.

Az év elején génmódosított sertésszívet ültettek egy férfi szervezetébe, ám csupán kevesebb mint két hónappal élte túl a műtétet.