Közélet

Jeremy Corbyn: azonnal le kell állítani az ukrajnai fegyverszállításokat

A korábbi angol pártvezér szerint ez csak évekkel kitolja a háború végét.

Mielőbb le kell állítani az Ukrajnába tartó fegyverszállításokat – így látja Jeremy Corbyn, az angol munkáspárt korábbi vezetője. A politikus egy bejrúti tévének nyilatkozott az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban, ahol kijelentette: Azzal, hogy a Nyugat önti a fegyvereket Ukrajnába, semmilyen módon nem mozdítja előre a megoldást, éppen ellenkezőleg, csak évekkel elhúzza a háború végét. 

A Guardian cikke szerint Corbyn az interjúban arról beszélt, csalódott, hogy a világ vezetői még csak ki sem ejtik a béke szót, viszont háborúról előszeretettel beszélnek. 

Jeremy Corbyn, former leader of Britain's opposition Labour Party, delivers a speech during a Kill the Bill protest in London, Britain, 3 April 2021. Protests around the United Kingdom have been held in opposition to the Police, Crime, Sentencing and Courts Bill. The proposed legislation, which would apply to England and Wales, covers a wide range of issues and would broaden the police's authority for regulating protests. (Photo by Maciek Musialek/NurPhoto) (Photo by Maciek Musialek / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Maciek Musialek / AFP

Ez a háború borzasztó az ukrán embereknek, de az oroszoknak is. Éppen ezért mielőbb véget kell neki vetni és békét kell kötni

– mondta a politikus, aki szerint az ENSZ-nek sokkal hatékonyabban kellene fellépnie a konfliktusban, és amennyiben ők nem tudják kikényszeríteni a békét, akkor az Afrikai Uniót és az Arab Ligát is be kell vonni a tárgyalásokba. 

Az Egyesült Királyság a háború kezdete óta Ukrajna oldalán áll és rendületlenül szállít fegyvereket Kijevnek, sőt még ukrán katonák tízezreit is befogadta, hogy profi kiképzést kapjanak Angliában, így hatékonyabban harcolhatnak az orosz inváziós erők ellen. 

Megérkeztek Angliába az ukrán katonák, akik 120 nap kiképzés után rögtön a frontra kerülnek

A kiképzést a brit hadsereg irányítja, nagy lökést adhat a tréning az ukrán erőknek.

 

 

fegyverszállítás orosz-ukrán háború Egyesült Királyság Jeremy Corbyn
Kapcsolódó cikkek