J. K. Rowling, a Harry Potter-sorozat írója halálos fenyegetést kapott a Twitteren, miután  nyilvánosan támogatta a súlyosan megsebesített Salman Rushdie regényírót. 

Az írónő később a Twitter-oldalán megosztotta a fenyegető férfi arcképét, és a rendőrség mellett kérte a Twitter segítségét a profil azonosításában

– írja a The Wrap.

LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 13:  J.K Rowling attends the UK Premiere of "Fantastic Beasts: The Crimes Of Grindelwald" at Cineworld Leicester Square on November
J. K. Rowling
Fotó: Samir Hussein / Getty Images

Salman Rushdie írót egy New York-i előadásán támadta meg a hallgatósága egy tagja. Az elkövető többször is megszúrta az írót, akit helikopterrel szállítottak kórházba. 

A 75 éves írót máj-, ideg- és szemsérülésekkel vitték kórházba, állapotát stabilizálták, ám ügynöke azt mondta, egyik szemét vélhetően elveszíti.

A 24 éves elkövetőt elfogták, aki tagadta bűnösségét. Hadi Matart gyilkossági kísérlettel és testi sértéssel vádolják. Ha az előbbi vádpontban bűnösnek találják, akkor maximum 25 év szabadságvesztésre ítélhetik. Az elkövetőről még gyűjtik az információkat. 

Salman Rushdie ellen 1989-ben Irán akkori legfőbb politikai és vallási vezetője, Ruhollah Khomeini ajatollah fatvát adott ki, amelyben a megölésére szólított fel az egy évvel korábban megjelent, Iránban istenkáromlás miatt betiltott könyve, a Sátáni versek miatt.

Rowling először csak megosztotta a Salman Rushdie megtámadásáról szóló hírt a Twitter-oldalán azzal a kommentárral, hogy ez egy „borzasztó hír”, majd hozzátette: „Nagyon rosszul vagyok ettől. Gyógyuljon!” Erre válaszként egy Meer Asif Aziz nevű Twitter-felhasználó azt írta: 

Ne aggódj, te leszel a következő.

A profiltulajdonos egy másik posztjában „forradalmi síita harcosként” írta le a gyanúsított Matart, aki megkéselte az indiai származású brit írót. Rowling képernyőképet készített Aziz fenyegetéséről, és jelezte az esetet a Twitternek is.

Ugyanezen a szálon közzétette a frissítést, és ezt írta: „Minden támogató üzenetet küldőnek: köszönöm.” Illetve hozzátette, hogy a rendőrség részt vesz a férfi megtalálásában. 

Rowlingot korábban transzaktivisták vették célkeresztbe a nemekkel kapcsolatos megjegyzései miatt. A Warner Bros. Discovery, a Rowling által létrehozott varázsvilág tulajdonosának otthona, az írónőt ért fenyegetésre reagálva a következő nyilatkozatot tette közzé: „A Warner Bros. Discovery határozottan elítéli a J. K. Rowling elleni fenyegetéseket. Kitartunk mellette és minden szerző, mesemondó és alkotó mellett, akik bátran kifejezik kreativitásukat és véleményüket.” 

Később mintegy 150 író, tudós és aktivista, közük J. K. Rowling, Salman Rushdie és Margaret Atwood írta alá azt a nyílt levelet, amelyben a véleménynyilvánítás szabadsága mellett tettek hitet.