Közélet

Olajvezeték elleni támadást akadályoztak meg Volgográdnál az orosz hatóságok

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közkapcsolati központja közölte, hogy az oroszországi Volgográd megyében megpróbáltak felrobbantani egy olajvezetéket. Az orosz hatóságoknak ezt sikerült megakadályozniuk. Az FSZB szerint a robbantási kísérlet közben semlegesítettek két orosz állampolgárt, akik az őrizetbevételi kísérlet során fegyveres ellenállást tanúsítottak.

Olajvezeték elleni terrortámadást sikerült megakadályozni az oroszországi Volgográd megyében 

– közölte hétfőn az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közkapcsolati központja, amely szerint a robbantást az ukrán szakszolgálatok ellenőrzése alatt készítették elő.

127489118 An OAO TMK employee checks a steel pipe as it sits on the production line at the company's plant in Volzhsky, near Volgograd, Russia, on Thursday, Sept. 22, 2011. Russia's largest producer of steel pipes for the oil and gas industry, isn't planning a secondary offering this year, its billionaire owner Dmitry Pumpyansky said. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Andrej Rudakov / Bloomberg via Getty Images

Az FSZB szerint 

az olajvezeték elleni robbantási kísérlet közben „semlegesítettek” két orosz állampolgárt, 

aki az őrizetbevételi kísérlet során fegyveres ellenállást tanúsítottak. A szolgálat azt állította, hogy mindketten tagjai voltak a Makszim Marcsinkevics (Tesak) neonáci videóblogger által létrehozott Resztrukt jobboldali radikális csoportnak. A bűncselekmény helyszínén lefoglaltak egy házilag előállított, nagy teljesítményű robbanószerkezetet, valamint két, éleslőszer kilövésére alkalmassá tett traumatikus fegyvert.

A tájékoztatás szerint a szabotázs és terrorcselekmény megszervezését az ukrán különleges szolgálatok irányítása alatt a Resztrukt két tagja, az 1986-ban született, orosz állampolgárságú Andrej Csujenkov és az 1988-as születésű, ukrán állampolgárságú Jurij Ionov szervezte. Az FSZB szerint Csujenkov jelenleg az Uragan nacionalista zászlóalj tagjaként részt vesz az ukrajnai harci cselekményekben, Ionov pedig az Azov nacionalista zászlóalj katonája és az alakulat alapítója, Andrij Bileckij közeli munkatársa.

Az FSZB más orosz bűnüldöző szervekkel együttműködve intézkedett annak megakadályozására, hogy Csujenkov és Ionov további bűncselekményeket kövessen el, és továbbá lépéseket tettek bűntársaik felkutatására is.

 

Ukrajna Oroszország Volgográd robbantás olajvezeték terrorcselekmény
Kapcsolódó cikkek