Diverzánsakcióban robbant fel egy orosz katonai raktár az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krímben, Dzsankoj járásban – ismerte el kedden az orosz védelmi minisztérium.

Szergej Akszjonov, a félsziget közigazgatásának vezetője közölte, hogy a detonáció körzetéből, a járás két településéről, Majszkojéból és Azovszkojéból több mint háromezer ember menekítettek ki. Az orosz védelmi tárca szerint a robbanás következtében polgári létesítményekben, egyebek között elektromos távvezetékekben, egy erőműben, egy vasútvonalon és lakóépületekben keletkeztek károk. 

Korábban a védelmi minisztérium arról számolt be, hogy kora reggel a Dzsankoj járásbeli Majszkoje falunál tűz ütött ki egy ideiglenes lőszerraktárban, és a robbanások következtében ketten megsérültek. Az incidens környékét öt kilométeres körzetben lezárták. 

A védelmi tárcánál nem zárják ki, hogy dróntámadást intéztek a lőszerraktár ellen

 – írja a Kommerszant című lap. A krími hatóságok egyelőre nem kommentálták az esetet.

Szergej Akszjonov, a Krími Köztársaság vezetője.
Fotó: Filippo Monteforte / AFP

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) kedden bejelentette, hogy ukrán szabotőrök augusztus 4-én, 9-én és 12-én felrobbantották a kurszki atomerőműből kifutó nagyfeszültségű (110, 330 és 750 kilowattos) távvezetékek hat tornyát. A tájékoztatás szerint a történtek „az atomerőmű technológiai folyamatának megzavarásához vezettek”. Múlt kedden a Krímben a novofjodorovkai katonai reptéren történt robbanás, amelynek egy halottja és 13 sérültje volt. A hivatalos tájékoztatás szerint nem volt arra utaló jel, hogy a levegőbe repült lőszerekre „szándékosan, a felrobbantásuk céljából gyakoroltak volna hatást”.

Az incidensnek a tájékoztatás szerint nincsenek súlyos sérültjei.