Engedélyt kapnak az ENSZ-tisztviselők, hogy meglátogassák az zaporizzsjai atomerőművet, és ellenőrizzék az állapotát – jelentette be a Kreml nem sokkal az után, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és Emmanuel Macron francia elnök telefonon beszéltek egymással.

Fotó: AFP

A telefonbeszélgetésre azt követően került sor, hogy ismét lövöldözés történt az erőmű közelében – írja az AP News. Az ukrán kommunikáció szerint az orosz erők az erőmű területéről lőttek át a Dnyeper folyó túloldalára, az ukrán fennhatóság alatt álló Nikopol és Marhanets városokba. Valentyin Reznicsenko, a terület kormányzója Telegram-csatornáján azt írta, hogy a támadásban két civil, egy 18 éves nő és egy 40 éves férfi megsérült, őket kórházban ápolják. Moszkva ezzel szemben azt állítja, hogy az ukránok lövik az atomerőművet és annak környékét. Ukrán tisztviselők szerint az oroszok pajzsként használják az erőművet, és onnan bombázzák annak környékét, mivel tudják, hogy a másik fél oda nem fog visszalőni. Eközben az oroszok arról számolnak be, hogy az ukránok a globális katasztrófa veszélyével nem törődve többször is rálőttek az üzemre.

Szikrázik a feszültség Zaporizzsjánál, a világ az atomerőműre figyel

Bár a riogatás kapja a legnagyobb teret a médiában, hogy atomkatasztrófa fenyeget, a zaporizzsjai atomerőmű lekapcsolásának is súlyos következményei lehetnek – akár Magyarországon is.

Mivel Zaporizzsja egy a csernobilihez hasonló katasztrófa epicentruma is lehet, a nemzetközi közösség élénken figyeli az ottani eseményeket. Az Egyesült Államok már jelezte, hogy kész több fegyvert és muníciót küldeni Ukrajnának, hogy képesek legyenek folytatni a harcot. 

Macron és Putyin egyeztetése után a Kreml jelezte: 

az orosz elnök beleegyezett, hogy az ENSZ ellenőrei vizsgálódjanak az erőműben. 

„Mind a két fél fontosnak tartja, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői felmérjék az üzem állapotát a helyszínen” – áll a Kreml közleményében. A NAÜ főigazgatója, 

Rafael Grossi kijelentette, hogy saját maga fogja vezetni a látogatást az erőműben 

írta meg a BBC.

Annak ellenére, hogy az oroszok beengedik a NAÜ embereit az üzembe, a terület elhagyását kategorikusan visszautasították. Moszkvai tisztviselők szerint elfogadhatatlan a nemzetközi közösség követelése az erőmű demilitarizálására.

Olyan hírek is napvilágot láttak, hogy Oroszország kész lehet lekapcsolni az atomerőművet, hogy annak kapacitását a saját hálózatára kösse át. A erőmű az ukrán áramtermelés ötödéért felel, és exportra is jut innen áram. Biczók András, a Mavir Zrt. elnök-vezérigazgatója ezzel kapcsolatban korábban már elmondta, hogy ha bármi zavar támad az ukrán hálózaton, azt Magyarország érzi meg elsőként. Az erőmű leállításának egyik jele lehet, hogy Kijev állítsa szerint csütörtökön az oroszok közölték az erőműben dolgozó ukránokkal, hogy pénteken már be se menjenek dolgozni.

Fotó: AFP

Moszkva a Biztonsági Tanács elé vitte az ügyet

Oroszország mindeközben levelet nyújtott be az ENSZ Biztonsági Tanácsához, amelyben részletezi az ukrán provokációkat és összeesküvéseket a zaporizzsjai atomerőművel kapcsolatban. Az orosz ENSZ-képviselet szerint az ukránok azon dolgoznak, hogy egy kisebb balesetet okozzanak az erőműben, hogy sugárzásszivárgást idézzenek elő. 

Moszkva szerint ezzel az a céljuk, hogy nukleáris terrorizmussal vádolhassák az oroszokat.

A levélben tagadták, hogy az inváziós erők fegyvereket tartanának a létesítményben, és kijelentették, hogy az ukránok folyamatosan bombázzák a területet.

Eközben a Reuters egy magas rangú washingtoni tisztviselő szavaira hivatkozva azt írja, hogy az USA előkészített egy új, 775 millió dolláros védelmi felszereléscsomagot Ukrajna számára. A szállítmány tartalmazni fog HIMARS rakétarendszert, tüzérségi lőszereket, drónokat és páncéltörő rakétákat. A lap azt írja, hogy a csomag újfajta járműveket is tartalmaz majd.

Lemodellezték, hogyan terjedne el Európában a zaporizzsjai erőmű radioaktív anyaga

Talán nem okoz meglepetést az Ukrán Hidrometeorológiai Intézet szimulációjának eredménye, amely szerint Ukrajna és a közvetlen közeli országok szenvednének a leginkább, ha egy incidens miatt szétterjedének a Zaporizzsja atomerőműből származó radioaktív anyagok.