Közélet

Balmoral kastélyában gyülekezik a királyi család

Szoros orvosi felügyelet alá került II. Erzsébet királynő, a királyi család a Balmoral kastélyba igyekszik.

Orvosi felügyelet alá került II. Erzsébet. A brit királynő állapota szerdán romlott meg, ekkor ki kellett lépnie egy online tárgyalásról, mivel rosszul érezte magát. Orvosai mellette vannak, és a családtagjai is útra keltek Balmoralba.

A bejelentés azután történt, hogy a 96 éves uralkodónak szerdán abba kellett hagynia egy online tanácskozást, mivel rosszul érezte magát. Az orvosai ekkor megvizsgálták, és pihenést írtak elő a királynőnek – olvasható a Sky News oldalán. A királynő, aki több mint 70 éve, 1952 februárjában – édesapja, VI. György király halála után – lépett az Egyesült Királyság trónjára, jelenleg nyári rezidenciáján, a Londontól 800 kilométerre lévő skóciai Balmoral kastélyában tartózkodik.

A legfontosabbak:

  • A királynő orvosi felügyelet alatt áll a skóciai Balmoral kastélyban.
  • Orvosai aggódnak az egészségéért, de azt mondják, hogy a 96 éves uralkodó továbbra is jól érzi magát.
  • A királynő mind a négy gyermeke Skóciában van, hogy vele lehessen. Megérkezett a kastélyhoz Vilmos herceg, András herceg, Edward herceg és felesége Sophie is.
  • A Balmoral kapujánál, valamint a londoni Buckingham-palota előtt is gyülekeznek az emberek.
  • Liz Truss új brit miniszterelnök szerint az egész országot mélyen érintik a hírek.

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a Twitteren jókívánságokat üzent a királynőnek és a királyi családnak.

 

18.10 A BBC beszámolójából kiderül, hogy Harry herceg a szóvivője szerint egyedül utazik Balmoralba. Korábban arról számoltak be, hogy feleségével, Meghannal együtt tartottak Skóciába. A királynő közvetlen családjának több tagja már Balmoralban van, hogy mellette legyenek. A királynő július óta lakik skót nyaralójában. A Buckingham-palotából ma kiadott közlemény szerint a királynő továbbra is orvosi felügyelet alatt áll, és jól érzi magát.

18.30 A BBC helyszíni tájékoztatása szerint a kastélyhoz érkezett egy Range Rover, amelyet Vilmos herceg vezetett, benne ült még András herceg, Edward herceg és felesége, Sophie. A Clarence House, Károly trónörökös londoni hivatala közölte, hogy a walesi herceg és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő már megérkezett Balmoralba.

18.54 A korábbi hírekkel szemben Harry herceg a szóvivője szerint egyedül utazik Balmoralba. A BBC és a The Guardian által korábban közölt információ szerint Harry herceg Skóciába utazik feleségével, Meghannel.

19.00 Törölték a hagyományos őrségváltási ceremóniát, amelyet péntek reggel kellett volna megtartani a Buckingham-palotában. A palota előtti területen egy tábla tájékoztatta a turistákat a szertartás elmaradásáról.

19.28 A közösségi média felhasználóit arra figyelmeztetik, hogy álhírek terjednek. Egy sor hamis fiók, amely jól ismert hírügynökségek logóit utánozza, hamisan azt állítja, hogy a királynő meghalt – írja a Sky News.

Elhunyt II. Erzsébet királynő

Kilencvenhat éves korában elhunyt II. Erzsébet, az Egyesült Királyság királynője, a történelem második leghosszabb ideig hatalmon lévő uralkodója. A királynő halálával végleg lezárult Európa XX. századi történelme.

 

 

A királynő uralkodásának legfontosabb pillanatai 

A Reuters hírügynökség összegyűjtött néhány fontosabb információt Erzsébet királynőről, Nagy-Britannia leghosszabb ideig trónon lévő uralkodójáról. Ezeket közöljük az alábbiakban:

– Erzsébet királynő a londoni Bruton St. 17. szám alatt született 1926. április 21-én, és abban az évben, május 29-én keresztelték meg a Buckingham-palota privát kápolnájában.

– Tízéves korában a trón örökösévé vált, amikor nagybátyja, VIII. Edward 1936. december 11-én lemondott a trónról, apja pedig VI. György néven király lett.

– 1947. november 20-án férjhez ment Philip Mountbatten hadnagyhoz, egy görög herceghez a londoni Westminster Abbey-ben. Négy gyermekük született: Károly herceg (született 1948-ban), Anna hercegnő (1950), András herceg (1960) és Edward herceg (1964). Philip 2021 áprilisában halt meg, 99 évesen.

– Apja halálakor lépett trónra 1952. február 6-án, miközben Kenyában járt egy királyi körúton. 1953. június 2-án koronázták meg a Westminster Abbey-ben, ez volt az első koronázás, amelyet a televízió közvetített.

– Amikor trónra lépett, Joszif Visszarionovics Sztálin, Mao Ce-tung és Harry Truman vezette a Szovjetuniót, Kínát, illetve az Egyesült Államokat, és Winston Churchill volt a brit miniszterelnök.

– 15 miniszterelnök szolgálta. Uralkodása alatt az Amerikai Egyesült Államoknak 14 elnöke volt.

– Idén ünnepelte trónra lépésének 70. évfordulóját.

 

 


 

Balmorál beteg II. erzsébet királynő
Kapcsolódó cikkek