A megszállt ukrán területeken tartott illegitim orosz népszavazások azzal fenyegetnek, hogy elmélyítik a konfliktust – figyelmeztetett a török külügyminisztérium. A tárca szerda esti közleményében jelezte, hogy a nemzetközi közösség nem fogja elismerni ezeket a referendumokat.

Russia hands out passports in Ukraine cities Kherson and Melitopolâââââââ
Fotó: Anadolu Agency

Ankara támogatja Ukrajna területi integritását, függetlenségét és szuverenitását 

– szögezte le a minisztérium, a konfliktus tárgyalásos rendezésére szólítva fel a feleket. A tárca szerint a békés párbeszéden kívül minden más tevékenység csak nehezíti a diplomáciai folyamat újjáélesztésére tett erőfeszítéseket.

Erdogan szerint Putyin szeretne békét kötni

A török elnök szerint az oroszoknak a megszállt területekről is ki kellene vonulniuk, ugyanakkor továbbra sem támogatja a finn és különösen a svéd NATO-csatlakozást.

Törökország a tagja, és Ukrajnával, illetve Oroszországgal is jó viszonyban van. Ankara többször bírálta, hogy Oroszország 2014-ben annektálta a Krím félszigetet, részben azért, mert a területen élő, muszlim vallású krími tatárok történelmileg szoros kapcsolatban állnak Törökországgal.

Szeptember 23. és 27. között az oroszok által megszállt területeken népszavazást tartanak arról, hogy csatlakozzanak-e Oroszországhoz. Szakértők szerint 

a referendumok a nemzetközi jogba ütköznek, 

mert Ukrajna beleegyezése nélkül, hadiállapotban és a demokratikus alapelveket nélkülözve bonyolítják le őket. Elemzők szerint a népszavazás Moszkva válasza az ukrajnai ellenoffenzívára.