Közélet

Erdogan szerint Putyin szeretne békét kötni

A török elnök szerint az oroszoknak a megszállt területekről is ki kellene vonulniuk, ugyanakkor továbbra sem támogatja a finn és különösen a svéd NATO-csatlakozást.

Az ENSZ általános gyűlésére New Yorkba érkező Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint Oroszország hajlandó lehet békét kötni Ukrajnával, mégpedig lehetőleg minél hamarabb. Erdogan minderről a PBS számára hétfőn adott interjúban beszélt.

NEW YORK, USA - SEPTEMBER 18: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - 'TURKISH PRESIDENCY / MURAT CETINMUHURDAR / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Turkish President Recep Tayyip Erdogan gestures during an exclusive interview in New York, United States on September 18, 2022. TUR Presidency /Murat Cetinmuhurdar / Anadolu Agency
Fotó: Murat Cetinmuhur / AFP

A török elnök emlékeztette a nézőket arra, hogy a múlt héten személyesen is találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akivel kiterjedt megbeszélést folytatott. Erdogan benyomása az volt mindennek kapcsán, hogy Oroszország szeretné minél előbb lezárni az ukrajnai háborút, mivel a dolgok eléggé problematikusnak tűnnek. A politikus elmondta azt is, hogy szerinte a megszállt területekről az orosz csapatoknak távoznia kellene a béke érdekében, ugyanakkor

azt is hangsúlyozta, hogy nem kíván oldalakat választani a két fél küzdelmében.

Erdogan és Putyin Szamarkandban, a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozóján tárgyalt egymással, ezzel kapcsolatban azonban Putyin szerint a török politikus nem vetette fel, hogy egy asztalhoz ültetné Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Azt azonban elismerte, hogy Erdogan komoly erőfeszítéseket tesz a helyzet normalizálásának a céljából – írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

A szamarkandi csúcstalálkozón azonban Putyint Narendra Modi indiai elnök is a békekötésre noszogatta, jelezve, hogy kezd elfogyni az orosz elnök diplomáciai mozgástere. Az azeri–örmény, valamint kirgiz–tádzsik összecsapások az orosz érdekszférában vagy éppen a Kínát és Európát Oroszország megkerülésével összekötni szándékozó kínai–kirgiz–üzbég vasútvonal terveinek a leporolása sem feltétlenül jelzi azt, hogy az orosz elnökre ne nehezedne egyre erősebb nyomás a béke érdekében.

Erdogan, aki az interjúban elmondta, hogy az ukrán féllel és az ENSZ-szel is folytat tárgyalásokat,

nem csatlakozott a Moszkva ellen bevezetett szankciókhoz, de az orosz oldalon sem kötelezte el magát. 

A politikus a NATO-bővítés kapcsán elmondta, hogy aggályai továbbra is fennállnak a finn és a svéd csatlakozással szemben, különösen az utóbbival vannak gondjai, hiszen szerinte a terroristák a parlamentbe is bejutottak a skandináv országban.

A török elnök itt alighanem a svéd parlament kurd származású képviselőjére gondolhat, igaz, az ő befolyása a jobboldal győzelmét követően csökkenhet.

 

Törökország Tajjip Erdogan béke orosz-ukrán háború Vlagyimir Putyin
Kapcsolódó cikkek