Közélet

Kitiltja az orosz vírusirtókat Románia

Az orosz fejlesztésű szoftverek veszélyt jelentenek az ukrán háború árnyékában a román kormány szerint, miután az ország több közintézményét is érték támadások.

A román kormány által szerdán elfogadott, a központi és helyi közigazgatás informatikai rendszereinek védelméről szóló törvénytervezet megtiltaná az orosz gyártmányú vagy Oroszország ellenőrzése alatt álló cégek által gyártott antivírusprogramok használatát az állami szférában.

cyber security, antivirus programs
Fotó: Shutterstock

A román kormány élén álló Nicolae Ciuca miniszterelnök a kormányülés elején kifejtette: 

az utóbbi időben számos román közintézmény vált kibertámadások célpontjává. 

Szerinte az orosz fejlesztésű antivírusszoftverek veszélyforrást jelentenek az ukrajnai háború által előidézett helyzetben, ezért a kormány a most elfogadott törvénytervezetben megóvja ezektől az állami informatikai rendszereket.

A kormányülésen Sebastian Burduja, a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős miniszter ismertette a tervezetet az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint. Elmondta, hogy a törvény hatálybalépésétől számított 60 napon belül az oroszországi vagy 

az Oroszország ellenőrzése alatt álló cégek vírusvédelmi termékeit és szolgáltatásait lekapcsolják a központi és helyi hatóságok és intézmények informatikai hálózatáról és számítógépes rendszereiről.

A miniszter kifejtette, hogy a törvénytervezet szerint a továbbiakban tilos lesz Romániában az oroszországi vagy az Oroszország ellenőrzése alatt álló cégek vírusvédelmi termékeinek és szolgáltatásainak a beszerzése. A jogszabály előírásainak megsértése 50 ezer és 200 ezer lej (4 millió–16 millió forint) közötti bírsággal sújtható.

 

Románia Sebastian Burduja vírusírtó Nicolea Ciuca kiberbiztonság
Kapcsolódó cikkek