A nők jogait lábbal tipró iráni rezsim elleni tiltakozások a társadalom felső rétegeit is elérték, így a hatóságok kedd éjjel letartóztatták Faez Hásemit, aki annak a Akbar Hásemi Rafszandzsáninak a lánya, aki 1989 és 1997 között az ország elnöke és Hameini ajatollah közeli munkatársa volt.

Fotó: Atta Kenare / AFP

Az országot azt követően borították el a tüntetések, hogy az erkölcsrendészet letartóztatta, majd ezalatt megölhette a 22 éves Mahsa Aminit, akinek a bűne mindössze annyi volt, hogy nem viselte az ország konzervatív urai által elvárt hidzsábot.

Iran, Pro-government Rally Against Anti-governmental Unrests
Fotó: Morteza Nikoubazl / NurPhoto via AFP

A volt elnök lányát a zavargók felbujtásával vádolják, ám az nem derül ki, hogy mit csinált, ami ezeket a vádakat megalapozza. A korábban az ország parlamentjében képviselőként is helyet foglaló Hásemi őrizetbe vétele annak a legújabb jele, hogy a tüntetéseket a társadalom egyre nagyobb része támogatja a teokratikus rezsimmel szemben.

A volt elnök lánya korábban is összetűzésbe került a hatóságokkal, így 2009-ben is letartóztatták a tüntetések során. A tiltakozók és a karhatalom közötti összecsapásokban a hivatalos források szerint szombatig 41-en vesztették életüket, míg az oslói Iran Human Rights kedden közölte, hogy 76 tüntető halálát tudják megerősíteni – írja a Bloomberg.

Egyelőre nem tudni, meddig ég még az iráni puskaporos hordó

Már 35 halottja van az összecsapásoknak, több városban is lángolnak Ali Hámenei legfelsőbb vezető képei és szobrai. Irán válaszút előtt áll.

A tiltakozások hatására országszerte korlátozták az internetelérést, amely az amerikai szankciók mérséklését váltotta ki, segítve a SpaceX Starlinkjéhez hasonló műholdas megoldások eladását az irániak számára.