Közélet

Saját magát gyengíti az unió

Európa akkora árat fizet a szankciók miatt, hogy annak csak a töredékét lehet előre látni.

„Európa olyan nagy árat fizet a háború és a szankciók hatása miatt, hogy jelenleg annak csak a töredékét lehet még felmérni. Azt például látjuk, hogy mennyivel drágul hónapról hónapra a gáz és az áram, ahogy azt is, hogy mekkora összegben juttat pénzt Brüsszel Ukrajnának. Azt viszont vélhetően csak később tudjuk meg, hogy a gazdasági visszaesés mekkora mértékben, milyen következményekkel és mekkora összegben érinti az egész Európai Uniót” – mondta a Magyar Nemzetnek Palóc André, a Századvég vezető elemzője. 

Fotó: Olivier Hoslet / EPA / MTI

Ha visszaesik a termelékenység, és munkahelyeket kell megszüntetni, akkor csak utóbb derül ki – mondta Palóc André –, hogy ez mekkora kiesést okoz az idei és a következő évek költségvetéseiben. Ez viszont nagyságrendileg sokkal nagyobb összeget tehet ki, mint amennyibe az Ukrajnának juttatott támogatások kerülnek. 

„Ha gazdasági szemmel nézzük, akkor kevés észszerűséget lehet felfedezni az intézkedéseiben. A szankciós politika folytatódik, hiszen már a nyolcadik csomag van az asztalon. Úgy tűnik, Brüsszel egyelőre nem kívánja figyelembe venni, hogy mindez miként hat Európára. Ezt most másodlagos kérdésnek tekintik” – mondta a vezető elemző.

Szerinte, ha nem sikerül visszafogni az energiahordozók árát, akkor arra lehet számítani, hogy tartós marad ez a folyamat. Ez további gyárak leállásával jár, de egész beszállítói láncok elakadhatnak. 

Ha például az üvegipar bajba kerül, akkor az az autóiparra is átgyűrűzik. Tehát nem csak azok a cégek kerülnek veszélybe, amelyeknek magas az energiaigényük

– magyarázta.

„Egyszerű belátni azt is, hogy ha a szankciók ilyen ütemben emelték meg az energiaárakat, akkor az embargós intézkedések átgondolása, egyes lépések kivezetése az ellenkező irányba hatna. 

Azaz: érezhetően olcsóbb lehetne az energia. A legjobb az lenne, ha közelebb kerülnénk a békéhez, de a friss hírek alapján erre most biztosan nem lehet alapozni” – emelte ki Palóc André. 

 

orosz-ukrán háború szankciók
Kapcsolódó cikkek