Az elmúlt két évben tíz országból kilencben több évtizedes fejlődést vetett vissza a világjárvány a várható élettartam, az oktatás és a gazdasági jólét terén

– állapította meg az ENSZ csütörtökön közzétett jelentése.

Concept,Or,Composition,Of,World,Population,Day, populáció, föld élettartam, emberi élettartam
Fotó: Shutterstock

Az emberi fejlettségi index (Human Development Index,  HDI) című jelentést először 1990-ben készítették el, hogy a GDP-nél (bruttó hazai termék) alkalmasabb, több tényezőből álló mutatóval mérjék a jólétet.

Először fordult elő, hogy két egymást követő évben – 2020-ban és 2021-ben – is romlottak a számok, visszatértek a 2016-os szintre. A világ öt évvel marad le a fejlődésben, és

az ENSZ attól tart, az ukrajnai háború tovább ront a helyzeten.

A jelentés szerint 2021-ben Svájc volt a világ éllovasa 84 éves várható élettartammal, az oktatásban töltött átlagosan 16,4 évvel és 64 475 svájci frankos (26 millió forint) medián éves fizetéssel. A skála túlsó végén Dél-Szudán helyezkedik el, ahol 55 év a várható élettartam, a helyiek átlagosan mindössze 5,5 évet töltenek iskolában, és évente 768 dollárt (304 ezer forint) keresnek.

Magyarországon 74,5 év várható élettartamot mértek 32 789 dollár éves jövedelem mellett.

 

A világ 2021-ben mért várható élettartama 71,4 év volt, 16 752 dollár éves jövedelem mellett.

Felkészületlenül éri a magyarokat a hosszú élet

Az NN Biztosító kutatása szerint a magyarok kifejezetten sokáig, akár 96 éves korig szeretnének élni. A hosszú élet azonban tetemes anyagi terhekkel is jár, a Long, happy and healthy life című, tizenegy országban végzett online nemzetközi felmérésből pedig az is kiderült, hogy a magyar emberek ezekre a pluszkihívásokra nincsenek felkészülve.