Von der Leyen igazi neve: zsaroló

– közölte Twitter bejegyzésében Zbigniew Ziobro lengyel igazságügyi miniszter, aki az Európai Bizottság elnökét az amerikai Princetoni Egyetemen az olasz választások kapcsán tett megszólalása miatt minősítette így.

Polish Politics And More (archives 2016-2022) Polish minister of justice, Zbigniew Ziobro during the press conference at Chancellery of the Prime Minister in Warsaw, Poland on October 25, 2016  (Photo by Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto) (Photo by Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: NurPhoto via AFP

Az egyik kisebb lengyel kormánykoalíciós párt élén is álló politikus szerint ugyanis 

Von der Leyen nem a jogállamiságot tartja szem előtt, hanem azt, hogy azok legyenek kormányon, akiket Berlin akar.

Az Európai Bizottság elnöke a Princetoni Egyetemen rendezett vita során kijelentette: ha Olaszország a parlamenti választások után nehéz helyzetbe kerül, Brüsszelnek megvannak az eszközei, mint Lengyelország és Magyarország esetében.

A politikus kijelentéseit szégyenletesnek és nagyon veszélyesnek nevezte Tomasz Poreba, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) soraiból megválasztott európai parlamenti képviselő is, aki szerint 

a bizottsági elnök szavai nagyon világosan felfedik az jelenlegi irányvonalát, 

vagyis azt, hogy a demokratikus választások eredményét csak akkor erősítik meg, ha ezt a brüsszeli politikai elit, valamint a liberális baloldal jóváhagyja.

Kifogást intézett az Európai Bizottsághoz a PiS másik EP-képviselője, Kosma Zlotowski is, a szervezet elnökének az olasz választás befolyásolását célzó kijelentései miatt. Levelében Zlotowski azt írta: Von der Leyen kijelentése úgy hangzik, mint egy az olasz választóknak és a leendő kormánynak címzett fenyegetés. 

A képviselő hangsúlyozta: a választási eredményekről nem a brüsszeli hivatalnokok, hanem a választók döntenek szabad szavazáson.

A vasárnapi olasz választások fő esélyese a felmérések szerint az Olasz Testvérek (FdI), a Hajrá, Olaszország és a Liga párt alkotta jobboldali koalíció.