Közélet

A háború vége hozhatja el az infláció végét a többség szerint

Egy friss felmérés szerint a magyarok többsége úgy véli, mérséklődne az infláció, ha elhallgatnának a fegyverek Ukrajnában.

A magyarok több mint fele, 56 százaléka szerint csökkenne az ha a háború véget érne – derül ki a Real-PR friss közvélemény-kutatásából. A megkérdezettek nyolcada (13 százalék) gondolja úgy, hogy az infláció alakulását inkább más hatások befolyásolják, és az akkor is tovább növekedne, ha a háború befejeződne. Mintegy 24 százalék szerint pedig nem történne változás a drágulás alakulásában a háború esetleges végével sem. A megkérdezettek 7 százaléka nem tudott véleményt nyilvánítani a kérdésben.

military budget concept, banknote with weapon shadow
Fotó: Dmitro Lasztovics / Getty Images

A kutatás arra is rávilágít, hogy a válaszok függetlenek a választói aktivitástól, a biztos szavazók és a teljes népesség körében az adatok hasonlók. A pártválasztás már árnyalja a képet, ám a baloldali szavazók 48 százaléka is úgy gondolja, hogy a háború vége az infláció csökkenését hozná magával. 

A kormánypárti szavazók körében 20 százalékkal többen, 68 százalék várná a drágulás csökkenését a háború végétől.

 

Az infláció további erősödésére számít a Fidesz szavazóinak 10, a baloldaliaknak pedig a 18 százaléka akkor is, ha a háború véget ér. Azok aránya, akik szerint az árak emelkedésének üteme a jelenlegi szinten maradna a harcok elmúltával is, a kormánypárti szavazók 15 százalékát, az ellenzékiek 28 százalékát teszi ki.

 

A politikai témákat jellemző Budapest–vidék ellentét a két tábor népszerűségének területi különbségei ellenére nem érhető tetten, sőt, míg a budapestiek 60 százaléka gondolja azt, hogy a fegyvernyugvás a drágulás mérséklődését hozná, a vidékiek körében ez az arány csak 54 százalék.

 

inflációs várakozások közvéleménykutatás infláció
Kapcsolódó cikkek