Az amerikai elnök az eddigi legszókimondóbb megjegyzéseit tette az atomháború fenyegetéséről egy New York-i demokrata párti adománygyűjtés alkalmával – írja a The Guardian

Fotó: Mandel Ngan / AFP

Joe Biden figyelmeztette a világot, hogy 

az Armageddonnal nézhet szembe, ha Vlagyimir Putyin orosz elnök taktikai atomfegyverrel próbálja megnyerni az ukrajnai háborút.

„Kennedy és a kubai rakétaválság óta nem néztünk szembe az Armageddon lehetőségével – mondta.  – Van egy fickó, akit elég jól ismerek” – mondta Biden az orosz elnökre utalva. 

Nem tréfál, amikor taktikai nukleáris fegyverek, biológiai vagy vegyi fegyverek lehetséges bevetéséről beszél, mert a hadserege, mondhatni, erősen alulteljesít

– tette hozzá. 

Putyin és a Kreml többször is fenyegetőzött: felhasználják Oroszország nukleáris arzenálját, hogy elriasszák az Egyesült Államokat és szövetségeseit Ukrajna támogatásától. Szakértők szerint ha Moszkva nukleáris fegyvert használna Ukrajna ellen, akkor az USA és szövetségesei valószínűleg hagyományos fegyverekkel vágnának vissza, hogy elkerüljék a gyors nukleáris háborúig tartó eszkalációt. Biden azonban csütörtök este kijelentette: 

Nem hiszem, hogy létezik olyan, hogy könnyedén be lehet vetni egy taktikai nukleáris fegyvert, és a végén nem jön el az Armageddon. 

„A kubai rakétaválság óta először fordul elő, hogy közvetlen fenyegetést kapunk a nukleáris fegyverek bevetésére, ha a dolgok valóban azon az úton haladnak tovább, amelyen eddig” – mondta az elnök. 

Megpróbálunk kiutat találni Putyinnak ahhoz, hogy olyan helyzet állhasson fel, amely az orosz elnöknek nem eredményez súlyos arcvesztést és a hatalmának elvesztését

– jelentette ki Biden. 

Az amerikai titkosszolgálatok úgy vélik, hogy Putyin az ukrajnai vereséget rezsimje egzisztenciális fenyegetésének tekinti, ami Oroszország biztonságát is fenyegeti, ezért az orosz elnök világnézete szerint potenciálisan indokolt az atomfegyverek alkalmazása.