Közélet

Elmenekült Oroszországból Putyin mentorának lánya

Kszenyija Szobcsak ismert újságíró hazájában, ám már Litvániában tartózkodik.

Csütörtök hajnalban elmenekült Oroszországból és átlépett Litvániába Kszenyija Szobcsak ismert orosz televíziós újságíró, Vlagyimir Putyin mentora, Anatolij Szobcsak lánya. Szobcsak ellen az elmúlt hetekben nyomozást indítottak az orosz hatóságok és átkutatták a házát is – írja a Bloomberg. Szobcsak korábban több alkalommal kritizálta az Ukrajna ellen indított inváziót és a részleges mozgósítást is. 

Russian presidential candidate Ksenia Sobchak speaks next to a Russian flag in central Moscow on February 27, 2018 at the site where late opposition leader Boris Nemtsov was fatally shot on a bridge near the Kremlin. - A march in memory of Kremlin critic Boris Nemtsov gathered several thousand Muscovites on February 25, in a rare sanctioned opposition gathering ahead of next month's presidential vote. (Photo by Vasily MAXIMOV / AFP)
Fotó: AFP

Szobcsak évekkel ezelőtt fordult szembe Putyinnal, annak ellenére, hogy édesapja szentpétervári polgármesterként maga tanította politizálni a későbbi orosz elnököt. Az újságíró a 2012-es elnökválasztás előtt Kreml-ellenes tüntetéseken vett részt, 2018-ban pedig el is indult Putyin ellen, de kétszázaléknyi szavazatot sem szerzett. Az ellenzékiek szerint ugyanakkor a választásokon csak Putyin bábjaként vett részt, és a valódi ellenzéki jelöltektől szipkázott el szavazatokat. 

Rács mögé kerülhet a mozgósítást kritizáló orosz újságírónő

Hivatalosan egy fesztiválos cikke miatt áll bíróság elé.

Kszenyija Szobcsak régóta szúrta már a vezetés szemét, annak ellenére, hogy arra mindig vigyázott, hogy Putyint ne bírálja. Most a hatóságok zsarolással gyanúsítják. Kedden átkutatták az otthonát is, miután őrizetbe vették a médiacégének kereskedelmi igazgatóját. Később olyan hírek is napvilágot láttak, hogy Szobcsakot is le akarják tartóztatni. 

A NEXTA hírügynökség közölt egy videót is arról, hogy Szobcsak átlépte a fehérorosz–litván határt. Az újságíró egyelőre nem kommentálta távozását. 

 

Szobcsak Putyin nyomozás
Kapcsolódó cikkek