Büntetőeljárás indult egy neves orosz újságírónő ellen Oroszországban egy olyan cikke miatt, amely a rendőrség gyanúja szerint valótlanságokat tartalmaz – írta a TASZSZ orosz hírügynökség értesüléseire hivatkozva a Reuters.

2018 Russian presidential election
Fotó: Szefa Karacan / Anadolu Agency via AFP

Kszenyija Szobcsak édesapja, Anatolij Szobcsak 1991 és 1996 között Szentpétervár polgármestere volt, és szorosan együttműködött Vlagyimir Putyinnal, miután neki és Dmitrij Medvegyevnek is tanára és mentora volt.

A negyvenéves hölgy YouTube-csatornájának több mint hárommillió feliratkozója van, és Telegram-fiókja is egyre népszerűbb.

Néhai édesapjával ellentétben Szobcsak nem nevezhető Putyin támogatójának, platformjain rendszeresen oszt meg a háborúval és a Vlagyimir Putyin által szeptember 21-én bejelentett részleges mozgósítással kapcsolatos kritikákat.

Az orosz hatóságok látókörébe hivatalosan egy a fesztiválok állami finanszírozásával kapcsolatos írása miatt került, és a hatályos törvények szerint akár hároméves börtönbüntetést is kaphat, ha az ellene felhozott vádak beigazolódnak.

Bár Kszenyija Szobcsak eddig elkerülte a büntetőeljárást, a hatóságok már a múltban is többször vizsgálták, mert állítólag LMBTQ-propagandát folytatott, valamint

azt követően is Ukrajna részének nevezte a Krímet, hogy Oroszország 2014-ben annektálta.

Moszkva az Ukrajna elleni invázió február 24-i megindítása óta már több alkalommal fellépett olyan újságírók ellen, akik háborúnak nevezték a Kreml álláspontja szerint különleges katonai műveletnek minősülő akciót.

Árulónak tartják a demonstráló orosz tévést

Marina Ovszjannyikova egy nagy táblával a kezében rontott be az élő adásba március 14-én. Az oroszországi fő állami tévécsatorna híradója árulásnak nevezte a szerkesztő háborúellenes tiltakozását, amellyel megzavarta az egyik élőben sugárzott hírműsort.