Közélet

Energiaválság: ha a drágább jegy elriasztja a vendégeket, bezár a Városligeti Műjégpálya

Veszélyben a Városligeti Műjégpálya. Az intézmény üzemeltetője közölte, hogy november közepén kinyit a főváros első számú korcsolyapályája, de az energiaválság és az infláció miatt nem biztos, hogy nyitva tudják majd tartani. A főváros már közölte, hogy ha nem lesz elég látogató, akkor december végén be kell zárni a műjégpályát. Az infláció miatt a korcsolyapálya nagymértékben emelte a belépőárakat, vannak jegytípusok, amelyek majdnem a duplájára drágultak.

Már elkezdték az előkészületeket, és várhatóan november 17-én idén is megnyit a Városligeti Műjégpálya – erről a Budapesti Sportszolgáltató Központ Nonprofit Kft. adott hírt a honlapján. A főváros vezetése jelezte: annak ellenére, hogy a létesítmény idén is megnyit, egyáltalán nem biztos, hogy fenn tudják tartani a működését.

Budapest, 2022. február 10.
Esti megvilágításban korcsolyázók hétköznap a Városligeti Műjégpályán. A Városligeti-tó medrében illetve partján kialakított téli sportlétesítmény a főváros XIV. kerületében, a fagyasztott jégpálya 12 070 négyzetméter. A Műjégpálya főépülete az 1895-ben épült patinás Korcsolyacsarnok, amelyet színes fényekkel is megvilágítanak „jeges” idényben.
Fotó: Jászai Csaba / MTI

A megnövekedett rezsiköltségek miatt lehetséges, hogy a főváros nem tudja működtetni a jégpályát. Ameddig a Műjég képes kitermelni a működtetési költségeit, addig nyitva lehet, de a budapesti vezetés jelezte, hogy a szociális kiadások terhére nem fogják nyitva tartani a pályát. Egyelőre annyi biztos, hogy 

november 17-től december 31-ig várja a pálya a látogatókat. 

Jön a halálos fagy Európában! Meghatározták, mennyire hűlhet ki a lakás, érdemes megfogadni

Meghatározták azt a hőmérsékletet, amely hosszú távon már egészségtelen a szakértők szerint az emberi szervezetre. A 18 fokot minimum el kell érni.

Abban az esetben, ha sokat váltanak majd jegyet a város legnépszerűbb jégpályájára, akkor van rá esély, hogy nyitva tarthasson a téli hátralevő részében is, de Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes szerint kérdéses, hogy a látogatószám idén is olyan magas lesz-e, mint amit a korábbi években tapasztaltak. A polgármester-helyettes valószínűleg az inflációra célozhatott, amely a Városliget Műjégpálya áraiba is begyűrűzött. Az miatt az intézmény fenntartása is kifejezetten drága lesz, ráadásul a fogyasztói árak emelkedése a háztartásokat is a büdzsé beosztására ösztönözheti.

A jégpálya belépőárai jelentősen megdrágultak az idei évre. Az üzemeltető két időszakra bontotta a jegyárakat, a normál, illetve a kiemelt időszaki árazásra. Az utóbbi a hétvégékre vonatkozik. A diák- és a nyugdíjasbelépők a tavalyi 1000 forint helyett idén már 2000 forintba fognak kerülni, a hétvégén pedig 2500 forintot fognak elkérni a jegypénztáraknál. 

A teljes árú felnőttjegyek hétköznapokon 2500, hétvégéken pedig 3500 forintba kerülnek majd.

A korcsolyázás a családok számára is jelentős kiadás lesz. A két felnőtt és egy gyerek számára kérhető családi jegyet 8200 forintért lehet majd megvásárolni. A két- vagy háromgyerekes családoknak 9500 és 10 700 forintot kell majd a pénztárnál hagyniuk, illetve a harmadik gyereken felül plusz 500 forintot minden gyerek után.

Egy tízalkalmas felnőttbérlet ára 24 ezer forint.

Ha hideg lesz a tél, hazaküldhetik az irodistákat

Mérséklődik a pánik az irodapiacon, bár az üzemeltetési költségek átlagosan legalább 20 százalékkal emelkednek majd, a bérlők és a bérbeadók együtt dolgoznak az irodaházak energiafogyasztásának csökkentésén. A heti egy kötelező home office nem lenne hatásos, néhány hetes irodai szénszünet viszont igen, de egyelőre nem küldik távmunkára az irodistákat a cégek, bár az enyhe októberi időjárás miatt várhatóan nem novemberben érkeznek meg az első borsos számlák.

 

 

jegyár energiaválság vendég Városligeti Műjégpálya
Kapcsolódó cikkek