A 70-estől a 90-es évekig a World Press Photo (WPP) jogtulajdonosa ingyen bocsájtotta Magyarország rendelkezésére a kiállítást, mert fontosnak tartotta, hogy megjelenjen a keleti blokkban is, ahol nem találtak erre plusz forrást. Sok helyen a mai napig így működik ez a világon, azonban a legtöbb országban, így Magyarországon is egyre magasabb bérleti díjat kér az amszterdami World Press Photo Foundation, mert hatalmas teher a pályázat lebonyolítása 120 helyszínen – tudtuk meg a Magyar Nemzeti Múzeumban október végéig látogatható rendezvény szervezőjétől, Révész Tamástól.

Az év képe
Az év sajtófotója. Fotó: Amber Bracken for New York Times

A korábbi díjazott és zsűritag 32 éve szervezi a hazai eseményt, és elárulta, bár a WPP nagyon erős brand, eleinte finoman fogalmazva sem volt könnyű támogatókat találni, a saját személyes kapcsolatait kellett bevetnie. Az elmúlt években előre menekültek, egyre több pénzt költöttek hirdetésekre, ennek pedig meg is lett az eredménye:

világviszonylatban a három leglátogatottabb kiállítás egyike a budapesti, tavaly megközelítőleg 45 ezren váltottak belépőt a WPP-ra.

Ebben az évben megváltozott a kategória-rendszer, és immár minden kontinensen regionális zsűri dönt, miközben korábban Amszterdamban ült össze a globális zsűri. Révész Tamás hosszasan dicsérte az idén kiállított képeket, kiemelte például, hogy már az orosz–ukrán háború előszele is szerepel köztük, mert az egyik fotós a Krim-félsziget elfoglalásának körülményeit dokumentálta. A főszervező megjegyezte, 70 év alatt ez az első olyan esemény, amelyen

az év sajtófotóján nem láthatunk embert.

A felvételen az látszik, hogy vörös ruhák függnek a kereszteken az út mellett az őslakos gyerekek emlékére, akik a Kamloops helyi indián iskolában haltak meg. A bentlakásos iskolák a 19. században kezdték meg működésüket a nagyszabású célkitűzés részeként, hogy a különböző őslakos közösségeket erőszakkal az európai gyarmatosítók és misszionáriusok nyugati kultúrájába asszimilálják. Több mint 150 ezer gyereket ragadtak el erőszakkal otthonából és a szüleitől, gyakran megtiltották nekik, hogy saját nyelvükön kommunikáljanak, és fizikailag, néha szexuálisan is bántalmazták őket. Az Igazság és Megbékélés Bizottsága megállapította, hogy legalább 4100 diák halt meg az iskolákban. A kamloopsi volt a legnagyobb intézmény a rendszerben, 2021 májusában a talajradarral végzett vizsgálat során 215 lehetséges gyereksírt találtak.

A szeptember 23-a óta megtekinthető kiállításon az eddigi adatok alapján a hétvégi napokon több mint háromezren, hétköznap 6-800-an vásárolnak belépőt. A 30 millió forintos költségvetésből működő WPP-ra az idén is 40-45 ezer érdeklődővel számolnak a „szakma Oscar-gálájának” szervezői.

Világsikerekkel hozná be a lemaradását Budapest Béccsel szemben

A gazdasági válság közeledtével egyre népszerűbbek lehetnek a kasszasiker-kiállítások Magyarországon, mert a külföldi utazások helyett kikapcsolódási alternatívát nyújtanak a családok számára.