Közélet

Leszállították a németek az első légvédelmi rendszereket Ukrajnának

A katonai szempontból értéktelen célpontokra kilőtt orosz cirkálórakéták leginkább a Kijevnek szánt légvédelmi rendszerek szállításának meglódulását érték el.

Megérkezett az Ukrajnának már korábban megígért, négy német IRIS-T fegyverrendszerből az első kedden – derül ki Olekszij Rezsnyikov ukrán védelmi miniszter Twitter-bejegyzéséből.

International Aerospace Exhibition ILA
Fotó: Wolfgang Kumm / picture alliance via Getty Images

Az ukrán politikus bejegyzésében az ukrán légvédelem új korszakát elindító eseménynek nevezte a német fegyverrendszer érkezését, kiemelve, hogy az amerikai NASAMS légvédelmi rakéták is úton vannak Ukrajna felé. A hadügyminiszter szerint azonban még több eszközre van szükségük, majd utalva a héten elkövetett, polgári célpontok elleni bombázásokra 

terrorista államnak minősítette Oroszországot, és erkölcsi kötelességnek nevezte az ukrán égbolt védelmét.

Az IRIS-T elméletileg egy egész város védelmére képes, érkezését Németország már régóta ígéri, és annyira új eszközről van szó, hogy még a Bundeswehr sem kapott belőle. Az eszközöket korábban csak az év végére ígérték a németek, ám úgy tűnik a Kercsi-híd elleni támadásra válaszként adott orosz terrorbombázás felgyorsította a folyamatokat.

Erre utal az is, hogy hétfőn Christine Lambrecht német védelmi miniszter is kijelentette: 

a Kijevet sújtó rakétatámadások is mutatják, mennyire fontos Ukrajna ellátása légvédelmi rendszerekkel. 

Az IRIS-T akár 20 kilométer magasan repülő rakétákat is képes elhárítani, akár 40 kilométeres távolságból – írja a Deutsche Welle.

A mintegy 50 országból álló, amerikai vezetésű, Ukrajnát támogató koalíció szerdán találkozik Brüsszelben a hadügyminiszteri találkozójának farvizén. Az amerikai NATO-nagykövet, Julianne Smith szerint a fókuszban az ukrán légvédelem erősítése lesz majd. Kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a G7-országok vezetőitől kért légvédelmi segítséget, és az Egyesült Államok is jelezte, hogy felgyorsítja a szofisztikált NASAMS rendszerek szállítását Ukrajna felé.

 

Németország fegyverszállítás orosz-ukrán háború légvédelem
Kapcsolódó cikkek