Közélet

A Wagner zsoldoscsoport vezetője Szentpéterváron nyitott központot

A védelmi technológiákat fejlesztő központot a népi egység ünnepnapján nyitották meg.

CSVK Wagner Centr néven védelmi technológiákat fejlesztő központot nyitott Szentpéterváron Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport mögött álló orosz üzletember – jelentette pénteken a RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség. A CSVK rövidítés a katonai magánvállalat orosz kifejezés kezdőbetűiből áll. A Wagner magánhadsereg létezését, amelyet sokáig tagadtak Oroszországban, az ukrajnai háború kitörése után ismerték el hivatalosan is Moszkvában. 

Workers put final touches on the "PMC Wagner Centre", associated with businessman Yevgeny Prigozhin, the founder of the Wagner PMC (private military company) mercenary group, ahead of its opening in Saint Petersburg on October 31, 2022. - The centre offers free of charge spaces for inventors, project developers, IT specialists, experimental manufacturers and start-ups aimed at improving Russia’s defensive capacity, including information-wise. (Photo by Olga MALTSEVA / AFP)
Az utolsó simításokat végzik a Wagner Központon a 2022. október 31-i szentpétervári megnyitó előtt.  
Fotó: Olga Maltseva / AFP

Prigozsin korábban közölte, hogy a Wagner Központ ingyenes működési teret bocsát feltalálók, tervezők, IT-specialisták, kísérleti vállalkozások és start-upok rendelkezésére. Mint mondta, a cél az, hogy az épületegyüttes kényelmes környezetet biztosítson az új ötletek generálásához Oroszország védelmi képességeinek javítása érdekében, beleértve az informatikát is. 

A bulvársajtóban Putyin szakácsaként emlegetett üzletember azt hangoztatta, hogy amennyiben a szentpétervári projekt sikeresnek bizonyul, a jövőben fiókintézményei jelenhetnek meg másutt is.

Már Putyin szövetségesei is az orosz hadsereget szidják

Mind a Wagner csoportot vezető Prigozsin, mind a csecsen Kadirov a hadsereg rovására növelné befolyását.

A Wagner Központ az első napon minden érdeklődő előtt nyitva állt, a létesítményben nyilvános fórumokat tartottak az információs biztonságáról és a médiatechnológiák fejlődéséről az ukrajnai különleges hadművelettel összefüggésben. A RIA Novosztyi szerint délután itt rendezik meg az első Gyermekek a békéért elnevezésű gyermekkongresszust szentpétervári és luhanszki résztvevőkkel.

 

Szentpétervár védelmi technológia CSVK Wagner Centr Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek