Jevgenyij Prigozsin Kreml-közeli orosz oligarcha hétfőn hivatalosan is elismerte, hogy ő alapította a Wagner-csoport nevű hírhedt orosz biztonsági magáncéget 2014-ben.

Leaders of The Commonwealth of Independent States meeting in Russia, SOCHI, RUSSIA - OCTOBER 11: The Chef of Vladimir Putin and head of the holding company Concord, Yevgeny Prigozhin (rear) attends the meeting of The Commonwealth of Independent States' (CIS) leaders in Sochi, Russia on October 11, 2017. (Photo by Stringer/Anadolu Agency/Getty Images)
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images

Prigozsin korábban tagadta, hogy köze lenne a Wagner-csoporthoz, sőt, a kapcsolatait megszellőztető Bellingcat oknyomozó hírportált, Meduza orosz híroldalt és Eho Moszkvi rádióadót be is perelte.

Magam tisztítottam ki a régi fegyvereket, válogattam ki a golyóálló mellényeket, és találtam szakértőket, akik segíteni tudtak nekem

– idézte Prigozsint az oligarcha Concord nevű cateringcégének sajtószolgálata a VKontaktye orosz közösségi oldalon.

Prigozsin hozzátette: ekkor, 2014. május 1-jén született meg a későbbi Wagner-csoport orosz hazafiakból.

A Wagner-csoportot is utolérték a szankciók

Eredetileg a Líbia destabilizálásában történt részvétele miatt rótt ki rá korlátozásokat az Európai Unió.

Az orosz fegyveres erők veteránjaiból álló Wagner-csoport később Líbiában, Szíriában, a Közép-afrikai Köztársaságban és Maliban is felbukkant.

Prigozsint cége Kremllel kötött étkeztetési szerződései miatt gyakran Putyin séfjeként is emlegetik.

Az oligarchát az Egyesült Államok és az is szankciókkal sújtotta a Wagner-csoporthoz fűződő viszonya miatt. Emellett azzal gyanúsítják, hogy ő működteti az Internet Research Agency nevű trollfarmot, amely Washington szerint megpróbálta befolyásolni az amerikai választások kimenetelét.

Prigozsin az elmúlt időszakban azzal került be a hírekbe, hogy videófelvételek tanúsága szerint

egy fegyenctelepen önkénteseket toborzott a Wagner zsoldoscsoport számára, fél évi harc után amnesztiát ígérve az elítélteknek.

A Wagner-csoportot 2014-ben, a Krím félsziget orosz annektálása után alapították. Zsoldosai először a kelet-ukrajnai szakadároknak nyújtottak támogatást.

A brit hírszerzés szerint egy bűnözőkből álló zsoldossereg vezeti az orosz előrenyomulást

A harcok folytatódnak keleten, Oroszország pedig lassan, de folyamatosan nyomul előre. Az orosz védelmi miniszter kiadta a parancsot, hogy a legfontosabb célpontok a harcokban a nyugatról küldött nagy hatótávolságú rakétarendszerek. A brit hírszerzés szerint az orosz előrenyomulásban a Wagner zsoldoscsapat is részt vesz.