Közélet

Ismét Herszont támadták az orosz erők, civil áldozatok is vannak

Az orosz erők szerdán ismét tüzet nyitottak Herszon városára, károk keletkeztek több lakóépületben is.

Jaroszlav Janusevics, a dél-ukrajnai régió kormányzója szerint az orosz erők a reggeli órákban vették tűz alá a megyeszékhely központját. Károk keletkeztek több lakóépületben, egészségügyi intézményben és egy gázvezetékben. Hozzátette, hogy egy hetvenéves nő a saját lakásában életét vesztette az ellenséges ágyúzás következtében.

Fotó: Yevhen Titov / AFP

Szerda reggel az oroszok tüzet nyitottak egy kórházra az északkeleti Szumi megyében lévő Bilopillja településen, amelyben egy tinédzser korú fiú életét vesztette

– közölte Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki iroda helyettes vezetője. A környező házakban és a kórház mellett parkoló autókban károk keletkeztek. A tisztségviselő kiemelte, hogy csak az elmúlt 24 órában az oroszok 158 tüzérségi és 28 aknavetős támadást hajtottak végre Szumi megyének az ukrán–orosz államhatárhoz közel eső területein. A támadások következtében magánházak, villanyvezetékek, gabonaraktárak, mezőgazdasági gépek, személygépkocsik és irodaházak rongálódtak meg.

Az ukrán vezérkar nem fedheti fel az ukrán hadsereg veszteségeit az Oroszország által indított háborúban, mert ez bizalmas információ, szolgálati titoknak minősül 

– mondta Bohdan Szenik, az ukrán fegyveres erők társadalmi kapcsolatokért felelős osztályának vezetője. Hangsúlyozta egyúttal, hogy Oroszország nem kerülheti el a büntetését ukrán állampolgárok halála és sebesülései miatt, legyenek azok akár civil, akár katonai áldozatok. „Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy az Ukrajna civil és katonai szolgálatot teljesítő állampolgárainak elvesztéséért felelős személyek a vádlottak padjára kerüljenek” – jelentette ki Szenik.

Zelenszkij: az oroszok valamire nagyon készülnek délen

Az ukrán elnök szerint veszteségeik ellenére titkos terveket szövögetnek Moszkvában. Zelenszkij kijelentette, hogy nem adják fel.

 


   

Herszon háború Ukrajna
Kapcsolódó cikkek