Közélet

Klicsko: folyik az infrastruktúra helyreállítása

Az ukrán főváros lakóházainak egyharmadában már van fűtés, a kijeviek felénél pedig áramszolgáltatás.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester a Telegram üzenetküldő alkalmazáson elmondta, hogy a szakemberek tovább folytatják a helyreállítási munkálatokat, az ukrajnai polgári infrastukturális létesítmények elleni rakétatámadás következményeinek elhárítását. A nap folyamán területenként felváltva, az összes fogyasztónál bekapcsolják az áramot három órára.

Kijevi idő szerint délelőtt 11 óráig az ukrajnai áramtermelők az ország fogyasztási szükségleteinek több mint 70 százalékát biztosították, a létfontosságú infrastrukturális létesítmények minden területen áram alatt vannak.

 Mindenekelőtt a kazánházakat, gázelosztó állomásokat, vízműveket és tisztítólétesítményeket látták el árammal. 

A driver stands next to his car with his hand on the steering wheel in traffic on November 24, 2022, in Kyiv amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by BULENT KILIC / AFP)
Egy sofőr áll az autója mellett 2022. november 24-én Kijevben.
 Fotó: Bulent Kilic / AFP

Az atomerőművek folyamatosan egyre több áramot termelnek, emellett a zaporizzsjai atomerőmű áramszükségleteit is kielégítik. A rakétatámadások utáni károk ellenére a hő- és vízerőművek működnek, valamint a zöldenergia-források egy része is.

A helyreállítási munkálatok ütemét a nehéz időjárási viszonyok, az erős szél, az eső és az éjszakai mínusz fokok lassítják. Az ukrán vezérkar a Facebookon arról számolt be, hogy a Zaporizzsja megyei Melitopol város közelében, Zelenij Jar településen az ukrán erők felszámoltak egy orosz élőerő-összpontosulást. A megerősített adatok szerint húsz orosz katona meghalt, és 15 megsebesült.

A kijevi katonai vezetés összesítése szerint az elmúlt napon mintegy 430 orosz katona halt meg, velük együtt az orosz hadsereg Ukrajnában elszenvedett embervesztesége megközelítőleg 86 150-re nőtt.

Ukrán First Lady: Ukrajna túléli a telet

Olena Zelenszka szerint az ukránok felkészültek a hideg télre, és túl fogják élni a következő hónapokat.

 

 

Kijev áramellátás orosz-ukrán háború fűtés
Kapcsolódó cikkek