Közélet

Lebombázták a zaporizzsjai atomerőművet, legalább 12 találat érte a létesítményt

A rakéták egy nukleáris tárolólétesítménytől és egy kiégett nukleáris fűtőanyagot tároló épülettől nem messze csapódtak be. Az atomerőmű környékén a támadás utáni mérések szerint a sugárzási szint normális.

Rakéták csapódtak be a zaporizzsjai atomerőmű területére. A Kiszo.net azt írja, hogy a létesítményben egyelőre normális mértékű a sugárzás. Nyolc rakéta a reaktorblokk környékét találta el.

Russian forces hit power plant in Zaporizhzhia
Smoke rises after Russian forces' missile strike towards a power plant in Zaporizhzhia, Ukraine on October 31, 2022. (Photo by Metin Aktas/Anadolu Agency via Getty Images)
Több találat is érte a zaporizzsjai atomerőmű területét.
Fotó: Anadolu Agency / Getty Images

Az orosz csapatok vasárnap reggel óta támadják az atomerőművet. Az európai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom közleménye szerint több mint 12 rakéta találta el a létesítményt. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) is megerősítette a hírt. 

A NAÜ tíz robbanásról számolt be az üzem területén, több épület is megrongálódott.

 

The New York Times: tényleg kivégezhették az orosz foglyokat az ukránok

Az állítólagos videók napok óta vitákat váltanak ki a felek között: Moszkva háborús bűncselekményről beszél, Kijev szerint viszont tüzet nyitottak rájuk, és azt viszonozták. Most a The New York Times című lap is beleásta magát a történtekbe, de az eredménynek nem örülnek majd az ukránok.

A Roszenergoatom vezérigazgatója, Renat Karcsa azt nyilatkozta, hogy a támadások súlyosan veszélyeztetik a nukleáris biztonságot. Információi szerint a rakéták egy nukleáris tárolólétesítménytől és egy kiégett nukleáris fűtőanyagot tároló épülettől nem messze csapódtak be.

Volodimir Zelenszkij sürgette a NATO-tagokországokat, hogy garantálják a nukleáris üzem védelmét 

erről a Reuters számolt be. Az erőmű körüli harcok azt követően lángoltak fel újra, hogy Ukrajna visszafoglalta Herszont, és ezzel a frontvonalak keletebbre húzódtak.

A NAÜ főigazgatója, Rafael Grossi azt mondta, egyelőre nem tudni, hogy ki lőtt az erőműre, de hozzátette, hogy bárki volt is, hatalmas kockázatot vállalt ezzel az akcióval.

 

zaporizzsjai atomerőmű rakéta atomerőmű
Kapcsolódó cikkek