Közélet

Lengyelország megerősíti légterét, Dudával egyeztetett Biden, szerinte nem Oroszországból lőttek

Az amerikai elnök telefonon értekezett lengyel kollégájával, és támogatásáról biztosította. Lengyelország közben megerősíti légtere védelmét.

Az Egyesült Államok teljes támogatását ajánlotta fel Joe Biden elnök a lengyel területen történt robbanások vizsgálatához Andrzej Duda lengyel államfőnek kedden, miután a feltételezések szerint orosz gyártmányú rakéta csapódott be az ukrán határhoz közel, két lengyel halálát okozva.

Lengyelország, Biden, Duda, rakéta, egyeztetés
Biden és Duda egyeztetett a lengyelországi rakétaincidensről
Fotó: AFP / Brendan Smialowski

A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden telefonbeszélgetést folytatott Dudával, amelyben kinyilvánította részvétét az emberéletek elvesztése miatt, és megerősítette az Egyesült Államok megingathatatlan elkötelezettségét a iránt.

Andrzej Duda tájékoztatta az amerikai elnököt az incidenssel kapcsolatos lengyel értékelésről – áll a washingtoni idő szerint kedden este kiadott dokumentumban.

Joe Biden a telefonhívás idején az indonéziai Bali szigetén tartózkodott a G20-csoport csúcstalálkozóján.

A Fehér Ház bejelentette azt is, hogy az amerikai elnök kérésére a G20-csúcstalálkozón részt vevő állam- és kormányfők közül többen – így az európaiak, valamint a kanadai és a japán miniszterelnök – szerdán külön is tárgyalnak a történtekről.

Joe Biden az egyeztetések után közölte: úgy tűnik, a rakétát nem orosz területről lőtték ki, de azt, hogy kik lőttek, majd a későbbi vizsgálatok erősítik meg.

Kedden délután a lengyel területet érintő incidens nyomán az amerikai védelmi minisztérium szóvivője azt mondta, hogy szükség esetén az Egyesült Államok meg fogja védeni a NATO területének minden négyzetméterét.

Pat Ryder tábornok rendkívüli sajtótájékoztatón azt közölte, hogy az Egyesült Államok Európában állomásozó csapatainak biztonságát érintő kérdéseket nagyon komolyan veszik, és folyamatosan nyomon követik a Lengyelországból érkező jelentéseket.

Lloyd Austin védelmi miniszter a lengyel védelmi tárca vezetőjével tervezett egyeztetést az esetről és annak lehetséges következményeiről.

A rakéta becsapódása miatt a fél világ erről a lengyel faluról beszél

Akad néhány túraútvonal a közelben, a helyi bolt nem túl népszerű, látnivaló nincs, munkalehetőség alig – Przewodów immár a figyelem középpontjába került.

Lengyelország megerősíti légterét

A védelmi készültség növelése érdekében Lengyelország a szövetségeseivel együttműködve megerősíti légterének megfigyelését – jelentette ki szerda hajnalban Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a rendkívüli kormányülést követő sajtóértekezleten. Egyúttal arra kérte az ország lakosságát, hogy őrizze meg nyugalmát.

A kormányfő megerősítette azt is, hogy

a robbanás miatt Varsó növeli egyes katonai alakulatok és a rendvédelmi erők készültségét.

Különös figyelmet fordítanak a légtér megfigyelésére, amely fokozott együttműködésben zajlik és fog zajlani a szövetségesekkel – emelte ki a miniszterelnök.

Kitért arra is, hogy a kedden történtek okainak vizsgálatához külföldi szakemberek támogatását is kérték.

 

Andrzej Duda rakétabecsapodás lengyelországi rakétabecsapódás rakétatámadás Joe Biden Lengyelország NATO
Kapcsolódó cikkek