Közélet

Ez történt Lengyelországban – összefoglaló két percben a rakétabecsapódás legfontosabb fejleményeiről

Azt továbbra sem tudni, ki indította el a rakétát, amely két ártatlan ember halálát okozta, ám a szándékos Lengyelország elleni támadás kizárható.

A lengyel külügyminisztérium késő este közleményében tudatta: a vizsgálatok szerint kedden 15 óra 40 perckor Przewodów területén lezuhant egy orosz gyártmányú rakéta, két lengyel állampolgár halálát okozva. A közösségi médiát ellepték a helyszínről készült képek és videók, ám hivatalos felvételeket nem tettek közzé.

Nem hivatalos kép a robbanás helyszínéről. Fotó: Jaroslaw Wolski / Facebook
  • Biztonságpolitikai szakértők egyetértenek abban, hogy ha Oroszország is indította el az eszközt, biztosan nem szándékosan célzott meg egy ismeretlen lengyel falut.
  • Oroszország az első pillanattól kezdve tagadta, hogy köze lenne a történtekhez. A CNN helyszíni beszámolója szerint van némi esély arra, hogy ukrán légvédelmi rakétáról van szó.
  • Orbán Viktor azonnal összehívta a Védelmi Tanácsot, a honvédelmi miniszter pedig sietett leszögezni: most nyugalomra van szükség.
  • Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök hangsúlyozta, nincs egyértelmű bizonyíték arra vonatkozóan, hogy ki lőtte ki a rakétát, és Mateusz Morawiecki miniszterelnök is higgadtságot kért a lakosságtól, mondván, ne dőljön be a manipulációnak.
  • Azonnal beindult a diplomáciai nagyüzem, egyeztetett a lengyel vezetőkkel többek között Joe Biden amerikai, Volodimir Zelenszkij ukrán, valamint Emmanuel Macron francia államfő.
  • Szinte biztos, hogy szerdán Lengyelország kérésére téma lesz a 4. cikkelyének alkalmazása, ám ez súlyát tekintve messze áll az 5. cikkelytől.

 

rakéta rakétatámadás robbanás Lengyelország
Kapcsolódó cikkek