Az elmúlt napokban a meglepetésszerű ukrán ellentámadás volt a fő esemény a háború kapcsán. Ukrajna a háború kezdete óta nem tapasztalt sikereket tudhat magáénak, több tucat települést visszafoglalt, köztük a stratégiai szempontból fontos Izjumot is. Az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij a harci morált tovább erősítve látogatta meg az ukrán katonákat a visszaszerzett Izjumban.

Ukrainian servicemen ride on an armoured personnel carrier (APC) as they make their way along a highway on the outskirts of Kryvyi Rih on April 28, 2022, on the 64th day of the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Ed JONES / AFP)
Fotó: Ed Jones / AFP

Oroszország azonban nem törődött bele a veszteségekbe, a kritikus infrastruktúrára mért csapással jelezte, hogy továbbra is a küzdőtéren van – adta hírül a Reuters.

Volodimir Zelenszkij a hazaútja során autóbalesetet szenvedett, azonban sértetlenül megúszta az esetet. Nem voltak ennyire szerencsések az elnök szülővárosa, Krivij Rih lakói.

A csaknem 650 ezer lakosú ukrán város vízellátását ugyanis rakétacsapással bénította meg az orosz haderő.

A nagyváros melletti gátat az éjszaka során nyolc cirkálórakéta is eltalálta, és az infrastruktúra súlyos károkat szenvedett. Az orosz csapás áradásokat okozott a városban és környékén. Az építménynek semmilyen katonai funkciója nem volt, a csapás csak a civil lakosság életét nehezítette meg. 

Olekszandr Vilkul, Krivij Rih katonai adminisztrációjának vezetője arról számolt be, hogy az áradások miatt 112 otthont kellett kiüríteni. A helyreállítás a helyi beszámolók szerint elkezdődött, a kiömlött víz is elkezdett visszaszorulni.

A visszafoglalt települések kapcsán Volodimir Zelenszkij csütörtöki videóüzenetében elmondta, hogy

szétbombázott, lerombolt, elnéptelenedett területeket hagytak maguk után az oroszok.

Moszkva ezúttal is – mint a háború kezdete óta mindig – tagadta, hogy szándékosan civileket vett volna célba. 

Összesen 38 milliárd dollárt kell összedobnunk az ukrán büdzsé foltozására

Ukrajna az idei évre több milliárd eurós támogatást kap az Európai Uniótól.