Közélet

Mentális segítségre szorul az ukránok hetven százaléka

Árt a háború az ukrajnaiak lelkének, több mint hetven százalékuk stresszesnek vagy idegesnek érzi magát, de csak két százalékuk fordul szakemberhez.

A Gradus végezte felmérés szerint nem fordulnak szakemberhez az ukrajnaiak, pedig a háború megviselte őket lelkileg. 

Ukrajna háború
Fotó: Anatolij Sztepanov / AFP

Az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón – amelyről a Kárpáti Igaz Szó számolt be – részt vett Viktor Ljasko egészségügyi miniszter is. Amit a felmérés talált, azt a Nemzeti mentális egészségügyi és pszichoszociális támogatási program kidolgozásához használják fel. Ennek a létrehozását az ukrán first lady, Olena Zelenszka kezdeményezte.

Összefoglalásként, Ukrajna lakóinak 70 százaléka stresszesnek vagy idegesnek érzi magát, de csak 2 százalékuk fordul a bajaival szakemberhez.

Amióta a pszichológiai és pszichiátriai ellátás létezik, azóta Ukrajna nem élt át ilyen léptékű háborút, amelynek a mentális egészségre gyakorolt hatását évtizedekig fogják vizsgálni 

– mondta Ljasko. Amióta Oroszország lerohanta Ukrajnát, 650 ezren fordultak pszichológushoz, pszichiáterhez az egészségügyi ellátórendszer keretében. 

Budapest, 2022. március 7.Az orosz-ukrán háború elől menekülő emberek Budapesten, a Keleti pályaudvaron 2022. március 7-én.MTI/Balogh Zoltán Budapest, 2022. március 7.
Az orosz-ukrán háború elől menekülő emberek Budapesten, a Keleti pályaudvaron 2022. március 7-én.
MTI/Balogh Zoltán
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A válaszadók fele érez szorongást és feszültséget, és legnagyobb arányban a nők, illetve a 25–34 évesek élnek át stresszt vagy idegességet, félelmet, riadalmat. Általában elismerik, hogy segítségre szorulnak, mégsem fordulnak szakemberhez, ugyanis a beidegződés szerint a megkérdezettek 49 százaléka azt hiszi, hogy a pszichológus a pszichiátriai betegeket kezeli.

 

 

 

mentális problémák háború felmérés Ukrajna first lady stressz
Kapcsolódó cikkek