Közélet

Moszkva kifakadt, hogy Lengyelország kitiltotta Lavrovot

Példátlannak nevezték az esetet. Varsó döntése miatt az orosz küldöttséget az ülésen Alekszandr Lukasevics, Oroszország állandó EBESZ-képviselője fogja vezetni.

Példa nélkül állónak és provokatívnak, valamint az EBESZ soros elnöki tisztségével összeegyeztethetetlennek nevezte az orosz külügyminisztérium szombati közleményében Lengyelország döntését, hogy elutasítja Szergej Lavrov orosz külügyminiszter részvételét a szervezet külügyminiszteri tanácsának december 1–2-án a lengyelországi Lódzban tartandó ülésén. 

Fotó: AFP

A moszkvai külügyminisztérium rámutat, hogy az EBESZ-ben 57 tagállam vesz részt szuverén és független országként, a teljes egyenlőség alapján. 

Varsó döntése miatt az orosz küldöttséget az ülésen Alekszandr Lukasevics, Oroszország állandó EBESZ-képviselője vezeti majd – olvasható a nyilatkozatban. A moszkvai külügy annak a meggyőződésének adott hangot, hogy minden józanul gondolkodó politikus osztja az orosz fél álláspontját, miszerint az ilyen cselekedetek nem megengedhetők, és elvi alapon fogják értékelni Varsó döntését.

Teljes a káosz: kórházba szállították az orosz külügyminisztert?

Bár a Reutersnek a helyi kormányzó megerősítette, hogy kórházba vitték Szergej Lavrovot, az orosz külügyminisztérium szóvivője tagadja a hírt.

Ilyen értelmű kéréssel fordult az orosz külügyminisztérium az EBESZ összes tagállamához – áll a nyilatkozatban.

 

Oroszország Lengyelország lavrov
Kapcsolódó cikkek