Közélet

Teljes titokban, repülőkön vitt 140 millió eurót és fegyvereket Iránba Oroszország

A szállítmány, amelyet két hatalmas repülővel vittek, készpénzből és nyugati fegyverekből állt, cserébe iráni drónokat kaptak.

Megdöbbentő információkat szellőztetett meg a brit Sky News portál. A lap szerint Oroszország teljes titokban, két szállítórepülőt indított el Iránba még augusztus 20-án. A gépeken készpénz, illetve amerikai és brit fegyverek, így például anti-tank rakéták és légvédelmi rakéták voltak 140 millió euró értékben. 

Fotó: AFP

A lapnak egy névtelen, ám a titkos akciót részletesen ismerő forrás teregette ki az információt. A két repülőgép a teheráni reptérre érkezett meg a hajnali órákban, ahol gyorsan lepakolták a rakományt. A nyugati fegyvereket az oroszok Ukrajnából szerezték, azok ugyanis az ukrán hadseregnek lettek leszállítva eredetileg, de feltehetően a tavasszal elfoglalt területekről az oroszok kezébe kerültek. 

A rakétákra a Sky forrása szerint azért van nagy szüksége Iránnak, mert azokat tanulmányozva és lemásolva jóval olcsóbban akarnak hasonló fegyvereket előállítani. Így tettek például a hírhedt drónjaikkal kapcsolatban is, amelyeket bár sokáig tagadtak, végül csak kiderült, hogy adtak el belőlük az oroszoknak. Az augusztusi szállítmányért cserébe Irán 160 kamikaze drónt adott Oroszországnak. 

USA: háborús bűn az iráni drónok bevetése Ukrajnában

Hétfőn és kedd hajnalban folytatódott az ukrán városok elleni légicsapások sorozata, miközben több uniós külügyminiszter hétfőn szankciókat sürgetett Irán ellen, amiért drónokkal segíti Oroszországot.

Ezenfelül még egy 200 millió eurós drónbizniszben is megállapodtak a felek, azaz várhatóan még egy nagyobb szállítmányt kap majd Moszkva Teherántól.

Oroszország októberben kezdte el nagyobb számban használni az iráni drónokat, elsősorban az ukrán energiaszolgáltatók ellen. Segítségükkel több erőművet és egyéb létesítményt sikerült lebombázni, igaz, az ukrán hadsereg közlése szerint a drónok nagy részét leszedte a légvédelem. Oroszországnak így is nagyon jól jött az iráni segítség, mert az orosz hadsereg eddig csak a rendkívül drága Iszkander rakétákkal tudott távolról csapást mérni az ukránokra, de a hírek szerint ezekből már csak alig néhány tucatnyi maradt, így érhető, hogy spórolni szeretnének velük. 

 

 

orosz-ukrán háború készpénz Irán
Kapcsolódó cikkek