Közélet

Az oroszok kegyetlenül bombázzák Herszon városát, a civileknek ismét menekülniük kell

Karácsony óta több százan menekültek el az ostrom alatt lévő Herszonból.

A múlt hónapban ujjongó jelenetek zajlottak Herszon városában. Az orosz erők által az invázió második napján elfoglalt várost november 11-én felszabadították.

View of the Kherson Oblast State Administration building seen after an earlier missile attack. More than a month after the liberation, Ukrainian Kherson and the surrounding villages are bombarded daily by Russian troops from the left bank of the Dnieper. Rockets and missiles are fired all day, killing and injuring innocent people.On Wednesday, December 14, 2022, in Kherson, Kherson Oblast, Ukraine
Fotó: Artur Widak / AFP

A BBC beszámolója szerint Herszonban, ahol tömegek gyűltek össze korábban nemzeti zászlókat lengetve, hogy megünnepeljék az orosz megszállás alóli felszabadulást, szenteste az ukrajnai orosz invázió 10 hónapos évfordulóján a Kreml csapatai tíz embert megöltek, és többtucatnyit megsebesítettek egy Grad-rendszerrel végrehajtott támadásban. 

Az ukrán kormány beszámolója szerint aznap a várost 41-szer találták el aknavetővel.

Herszon stratégiailag fontos terület, gyakran a Krím kapujának is nevezik. Sok elemző szerint Oroszország most védekező pozícióba kényszerült itt.

Emberek százai indultak el, a városból kivezető ellenőrző pontnál autósor torlódott fel, tele rémült civilekkel. A brit portál a helyszínen járva szólaltatott meg embereket, akik az ismét támadás alatt álló városban élnek. Egy nő sírva fakadt, amikor odamentek az autójához, hogy beszéljenek vele.

Nem bírjuk tovább (…) Egész idő alatt itt maradtunk, és azt hittük, elmúlik, és szerencsénk lesz. De a szomszédunk házát rakétatámadás érte, és apám otthonára is rálőttek

– mondta. Most az a terve, hogy elutazik  egy közép-ukrajnai városba, ahol a családja is van.

Korábban az orosz erők naponta hétszer, tízszer lövöldöztek, most 70-80 alkalommal, egész nap. Túl ijesztő

– mondta el egy nő. „Szeretem Ukrajnát, és az én drága városomat. De mennünk kell” – tette hozzá.

View of smoke over Karabell Island in Kherson after an earlier missile attack, seen from a distance, from Chornobaivka village. More than a month after the liberation, Ukrainian Kherson and the surrounding villages are bombarded daily by Russian troops from the left bank of the Dnieper. Rockets and missiles are fired all day, killing and injuring innocent people.On Wednesday, December 14, 2022, in Kherson, Kherson Oblast, Ukraine.
Fotó: Artur Widak / AFP

A BBC megjegyzi, nem világos, hogy az ukrán hadsereg megkísérli-e visszavenni az irányítást a folyó bal partján lévő területek felett, Herszon városában jelenleg is folyamatosak az aknavetős támadások.

Egy édesanya, aki nemrég vesztette el 56 éves fiát, azt mondta, hogy a lerombolt házában kellett a halott fia útlevelét megkeresnie, hogy azonosítani lehessen a holttestet.

Volt egy olyan megérzésem, hogy aznap valami baj lesz. Beszéltem vele telefonon, és mondtam neki, hogy hagyja el a házat. Nem tette, és ennyi. Az életünk tönkrement

– mondta megtörve az idős asszony. 

A Vöröskereszt egy harminckilenc éves önkéntese is meghalt az orosz támadásban, közvetlenül a szervezet herszoni bázisa előtt. 

Nagyon örülök, hogy sok embernek segített. Olyan kedves volt. Fel kell most épülnöm, és fel kell nevelnem a két gyermekét

– mondta az áldozat édesanyja. 

A legjobban az dühít fel, hogy az orosz erők mindig a polgári infrastruktúrát támadják. Házakat, lakótömböket, kazánházakat. Lehetetlen megérteni a támadások mögött meghúzódó logikát

– jelentette ki az áldozat egyik barátja. 

Még mindig civilek tízezrei élnek Herszonban, de a héten már kétszer is felszólították az embereket, hogy az biztonságuk érdekében minél előbb hagyják el a várost.

 

orosz-ukrán háború Herszon
Kapcsolódó cikkek