Közélet

Katari vb: botrány a döntőn, letartóztatták a Pussy Riot tagjait

Négy éve is hasonlóval próbálkoztak, akkor sikerrel is jártak.

Őrizetbe vette a katari rendőrség a Pussy Riot nevű, feminista orosz zenekarból kinőtt aktivistacsoport tagjait a labdarúgó-világbajnokság döntőjén, miután közülük többen is megpróbáltak berohanni a pályára. Mint ismert: négy éve ugyanezzel próbálkoztak az oroszországi vébén. 

Loszaíl, 2022. december 18.
Az argentin Lionel Messi szögletet rúg a katari labdarúgó-világbajnokság döntőjében játszott Argentína-Franciaország mérkőzésen a Loszaíl Stadionban 2022. december 18-án.
Fotó: Petr David Josek / MTI / EPA

Ezúttal hárman próbáltak meg berohanni az Argentína–Franciaország finálén, de az utolsó pillanatban megállították őket. A hírek szerint többek között az ukrajnai háború, Alekszej Navalnij bebörtönzése és az iráni nők elnyomása miatt tiltakoztak volna a csapat többi tagjának beszámolója alapján. 

A Moscow Times cikke szerint órákig fogva tartották őket, de végül szabadon engedték az aktivistákat. 

Egyelőre nem tudni, hogy vádat emelnek-e ellenük.

Négy évvel ezelőtt, az oroszországi vb-döntő után 15 nap börtönbüntetést kaptak. Miután letöltötték, egyiküket ki kellett menekíteni Oroszországból, miután azt feltételezték a csoport tagjai, hogy megmérgezhették a hatóságok. 

MIAMI, UNITED STATES - DECEMBER 2: NFT collector CyptoNovo (L) joins the Pussy Riot performers on stage during the Cryptopunk party at the Institute of Contemporary Art (ICA) in Miami, Florida on December 2, 2022.
Fotó:  Getty Images

A Pussy Riot csapat tagjai egyébként nem most érkeztek Katarba: a csoportmérkőzések során az Egyesült Államok Irán mérkőzésen is ott voltak, de akkor nem akartak a pályára szaladni, megelégedtek azzal, hogy a nők szabadságát hirdető pólókat vettek fel. 

 

Katar Pussy Riot világbajnokság
Kapcsolódó cikkek