Közélet

Putyin minszki látogatása után Kijev elkezdte megerősíteni a fehérorosz határszakaszt

Ukrajna megerősíti a határvédelmét a fehérorosz határszakszakaszon. Egy kormánytisztviselő szerint fennáll a lehetősége, hogy Oroszország újabb támadásra készül. Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn Minszkbe utazott, hogy tárgyaljon Aljakszandr Lukasenka belorusz elnökkel. Ukrán jelentések szerint a látogatás célja, hogy Moszkva bevonja Fehéroroszországot a háborúba.

Fegyvereket és lőszert küld Ukrajna a fehérorosz határra, mivel attól tartanak, hogy Oroszország újabb támadást indít ebből az irányból – mondta az ukrán belügyminiszter-helyettes, Jevhen Jenin. A támadástól való félelmet az erősítette fel, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Minszkbe utazott, hogy találkozzon Aljakszandr Lukasenka belorusz elnökkel. A hírek szerint Putyin látogatásának célja, hogy rábeszélje a fehérorosz elnököt, hogy lépjen be a háborúba Ukrajna ellen.

Russian President Vladimir Putin in Belarus
Fotó: Kremlin Press Office /AFP

Az orosz elnök később elrendelte az orosz határvédelem megerősítését, illetve az országon belüli társadalmi ellenőrzés fokozását. Putyin szerint meg kell akadályozni az orosz határok elleni minden akciót, valamint azonosítani kell az árulókat és a szabotőröket a határokon belül. Kiemelte, hogy ezek az intézkedések az annektált ukrajnai régiókra is értendők – erről a BBC írt. Az elnök szerint leginkább Herszonban kell megerősíteni az orosz védelmet, mivel az ország az elmúlt hetekben rendkívül nehéz helyzetbe került a herszoni hadszíntéren.

Háromszor is elhalasztotta Ukrajna lerohanását Putyin

Egyedül döntött Putyin az ukránok letámadásáról, ez is okozhatta a kudarcot – legalábbis ezt állítja az ukrán hírszerzés. Információik szerint az orosz elnök háromszor is elhalasztotta a lerohanást.

Putyin minszki látogatása mellett az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy 

Fehéroroszországban állomásozó csapataik közös hadgyakorlatot fognak tartani a helyi erőkkel. 

Ezzel kapcsolatban mondta azt az ukrán belügyminiszter-helyettes, hogy az orosz mellett az fehérorosz határon is megerősítik a védelmüket.

MINSK, BELARUS - DECEMBER 19: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - 'KREMLIN PRESS OFFICE / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Russian President Vladimir Putin and Belarusian President Alexander Lukashenko meet at the Palace of Independence in Minsk, Belarus on December 19, 2022.
Fotó: Kremlin Press Office /AFP

Bár Fehéroroszország nem vett részt közvetlenül a háborúban, megengedte az oroszoknak, hogy a területéről indítsanak inváziót Ukrajna ellen. Moszkva egyre nagyobb nyomást helyez Minszkre annak érdekében, hogy fokozza a részvételét az oroszok által csak különleges katonai hadműveletnek nevezett háborúban. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint 

ostoba és alaptalan koholmány, hogy Oroszország be akarná vonni a harcokba Fehéroroszországot.

Putyin egyébként több mint 3 év után találkozott fehérorosz kollégájával. A hivatalos kommunikáció szerint ez egy munkalátogatás volt, ami több mint 2 órán át tartott.

 

Fehéroroszország háború határ
Kapcsolódó cikkek