Nemzetközi gazdaság

Valami készül: hosszú évek után újra Minszkbe látogat Putyin, a háború következő lépéséről egyeztet szövetségesével

December 19-én utazik Minszkbe az orosz elnök. Putyin Lukasenkával egyeztet majd az együttműködésről és az ukrajnai háborúról.

Vlagyimir Putyin december 19-én Fehéroroszország fővárosába, Minszkbe utazik, hogy megbeszélést folytasson Aljakszandr Lukasenka belorusz elnökkel – adta hírül a fehérorosz államfő sajtószolgálatának közleménye alapján a RIA Novosti.

Putyin és Lukasenka
Minszkbe látogat Putyin, a háború következő lépéséről egyeztet Lukasenkával
Fotó: Mikhail Metzel / AFP

A kommüniké szerint az elnökök kiemelt figyelmet fordítanak majd a biztonsági kérdésekre, egyeztetnek a térség és a világ helyzetéről, illetve

megvitatják a felmerülő kihívásokra adott közös válaszlépéseket.

Putyin és Lukasenka a hírek szerint beszélnek az uniós szankciókról, a kereskedelmi és gazdasági együttműködési lehetőségekről, illetve az importhelyettesítésről.

Kulcsfontosságú téma lesz a két ország közötti együttműködés az energiaszektorban.

A csúcstalálkozóra a minszki Függetlenségi Palotában kerül sor. Először nagyobb körben zajlanak majd a tárgyalások, az elnökök, kormánytagok és miniszterek részvételével. Ezt követően kerül sor Putyin és Lukasenka négyszemközti egyeztetésére. A nap végén minden bizonnyal közös nyilatkozatot tesznek és sajtótájékoztatót is adnak.

Nem mondott le Kijev bevételéről Putyin

Az ukrán hadsereg parancsnoka, Valerij Zaluzsnij csütörtökön úgy nyilatkozott az Economistnak, hogy akár már a jövő év elején újra megindulhatnak az oroszok ellenük, és ismét megkísérelhetnek egy Kijev elleni nagyobb offenzívát. A katonai parancsnok szerint Ukrajnának modernebb fegyverekre, harckocsikra, több utánpótlásra van szüksége.

Erről beszélt csütörtöki videóüzenetében az ukrán elnök is, aki további fegyvertámogatást kért az uniós tagállamok vezetőitől. Volodimir Zelenszkij szerint Ukrajna légvédelme biztonsági garanciát nyújt egész Európának.

Óriási támadást indítottak az oroszok Kijev ellen, szólnak a légvédelmi szirénák

Erőteljes támadásról számolt be a közösségi oldalán Olekszij Kuleba, Kijev régiós kormányzója.

 

 

Fehéroroszország Minszk Kijev háború Ukrajna Oroszország Vlagyimir Putyin Aljakszandr Lukasenka
Kapcsolódó cikkek